Site Yönetimi Elektrikli Araçlar için Şarj İstasyonu Kurmuyor

Kurada TOGG Çıktı. Site Yönetimi Şarj İstasyonu Kurmuyor

Başlığı okuduğunuz anda ilk aklınıza gelen cevap, “senin araban için şarj istasyonu kurulmak zorunda mı” olabilir ama bu ve benzer sorular veyaileride elektrikli araç alırsam nasıl ve nerede şarj edeceğim” sorusu aracın markasından bağımsız, birçok kişi tarafından bir süredir site ve kooperatif yönetimlerine ulaşıyor.

Hatta bazı inşaat firmaları konut pazarlama faaliyetlerinde artık deprem güvenliği ile beraber bu hususu da öne çıkarmaya başladı bile.

Elektrikli araçların; 

  • Çevre dostu olmaları,
  • Düşük maliyetli şarj etme seçenekleri sunmaları,
  • Sessiz ve konforlu sürüşleri gibi avantajlar sağlamalarına

rağmen

  • Yüksek satın alma maliyetleri,
  • Sınırlı menzil,
  • Yetersiz şarj istasyonu altyapısı,
  • Uzun şarj süreleri ve
  • Potansiyel batarya ömrü sorunları gibi nedenlerden dolayı

henüz istenilen satış rakamlarına ulaşamadığı aşikar ancak teknolojik ilerlemeler ile her geçen gün sayılarının artacağını da öngörmek muhtemel.

Sitelerde Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonu Kurulabilir mi?

Elektrikli araçlar her gün daha fazla hayatımıza dahil olurken, dünyada bu dönüşüm bize göre biraz daha da hızlı gerçekleşiyor.

Örnek olarak; Avrupa Parlamentosu 2035’ten itibaren benzinli ve dizel otomobil satışını yasaklayan yasayı onayladı. Amerika ise eyalet bazında bu tip kanuni düzenlemeleri hızla yapıyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Sayıları Bir Plan Dahilinde Artmak Zorunda

Sanırım bundan en fazla 10–15 sene içinde benzin istasyonu gördüğümüz birçok yerde elektrikli araç şarj istasyonlarını da göreceğimizi tahmin etmek pek zor değil.

Belki de yurt dışına aracı ile çıkmak isteyenler aracın benzinli veya dizel olması nedeni ile sınırda karbon vergisi benzeri daha fazla maliyete katlanmak zorunda bile olabilecek.

Batarya teknolojisi geliştikçe, elektrikli araçların menzili artacak ve şarj süresi azalacak olsa bile yine de elektrikli araç şarj istasyonlara ihtiyaç duyacağız gibi gözüküyor.

 

 

Peki Site Yönetimleri Araç Şarj İstasyonları Yapmak Zorunda mı?

Elektrikli araç sayısı arttıkça site yönetimlerine kat malikleri tarafından araç şarj istasyonu yapılması talepleri de gelmeye başladı.

Peki bu tip taleplerde site yönetim kurulları nasıl hareket etmeli?

  • Elektrikli Araç Şarj istasyonu yapmak için kat malikleri kurulu kararı gerekli mi?
  • Bu kararın hangi nisap ile alınması gerekli?
  • Bu şarj istasyonunun yapım maliyetine elektrikli aracı olmayan veya aracı olmayan kat malikleri de katılmalı mı?
  • Elektrikli araç şarj istasyonu maliyetine kiracılar katlanır mı, yoksa site demirbaşı olduğu için ev sahipleri mi maliyete katlanmak zorundadır?
  • Aracın şarj eden kişiler tarafından yapılan elektrik bedeli ödemelerinin vergi kanunları karşısındaki durumu nedir? Bu ödemeler için site yönetimleri iktisadi işletme kurarak KDV ve Kurumlar vergisi mi ödemek zorunda kalırlar? Site yönetimleri elektrik satışından kar elde edebilir mi?

Yukarıdaki sorular sitelerde elektrikli araç şarj istasyonu denilince ilk akla gelen temel sorular. Bunlar dışında uygulamada karşımıza çıkacak birçok konu da mutlaka söz konusu.

Örneğin kat irtifakı kurularak tapuya yönetim planı tescil edilen yeni yapılarda bu hususun yönetim planında nasıl belirtileceği veya bakım onarım maliyetlerinin KMK 20. maddesine nasıl ekleneceği gibi.

Kat mülkiyeti kanununda değişiklik şart

İlk etapta; elektrikli araç şarj istasyonu konusu ile ilgili en hızlı şekilde 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na madde eklenmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Eklenecek maddede şarj istasyonu kurulabilmesi için gerekli nisabın netleştirilmesi ve maliyetine katlanılması ile ilgili net bir kriter belirlenmesi faydalı olacaktır.

Şu aşamada elektrikli araç şarj istasyonları araçların fiyatları nedeni ile sanki lüks ve keyfi bir harcama gibi gözükse de aslında iklim değişikliğini yavaşlatma ve çevremizi koruma anlamında sıfır emisyon hedefi için elektrikli araçların mevcut araçlara göre faydası şüphesizdir.

Bu nedenle uygulamada karşılaşılan zorlukların üzerinden gelinebilmesi için kanuni düzenlemenin hızlıca yapılması gereklidir.

Mevcut Durumda Kanunda Hangi Maddelere Bakmak Gerekli?

Siteye araç şarj istasyonu kurmak Kat Mülkiyeti Kanununa göre bir yeniliktir.

Bu nedenle 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun “Yenilik ve ilaveler” başlıklı 42 ve 43. maddelerin incelenmesi gereklidir.

Araç Şarj İstasyonu Kurulması Faydalı Yenilik mi yoksa Masraflı ve Lüks Yenilik midir?

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 42-Faydalı olanlar: Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 43-Çok masraflı ve lüks olanlar: Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya ana gayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.

Bu konuda benim görüşüm güncel Yargıtay kararlarının paralelinde faydalanacak kat maliklerinden maliyetinin karşılanması, şarj istasyonları muhtemelen araç park yerlerine yani ortak alanlara kurulacağı için kat malikleri kurulunda ise 4/5 çoğunluk ile karar alınması şeklindedir.

Saygılarımla

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir