Kooperatif Yonetim kurulu seçilme sartlari


Ekran Resmi 2018-07-08 11.03.03.png

KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNA SEÇİLME ŞARTLARI

Yönetim kuruluna seçildikten sonra yapılması gereken işlemler nelerdir ?

Devir Teslimi nasıl yapılır ? Tutanak tutulurken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir ?

Yönetim kurulu kararları alınırken önemli hususlar nelerdir ?

Mal Bildirimi formu verilmez ise sorumluluğu nedir ?

Görev bölümü kararı nasıl alınmalıdır ?

Kooperatif yönetim kurulu üyelerinin sorumlulukları ve anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluklarından farkları nelerdir ?

Diğer sorular

Mali Müşavir Evren ÖZMEN

info@ozmconsultancy.com

Yönetim kurulu üyelerinde aşağıdaki şartlar aranır.
1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
2- Kooperatif ortağı olmak.
3- Aynı türde başka bir kooperatifte yönetim kurulu üyesi olmamak,
4-Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından ya da 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre mahkum olmamak.
5- Aynı zamanda kooperatifte denetçi olmamak,
Yönetim kurulu üyeliğine seçilen tüzel kişiler, yukarıdaki şartları taşıyan gerçek kişiler tarafından temsil edilirler.
Seçilme şartları denetim kurulu tarafından araştırılır. Bu şartları taşımadıkları halde seçilenler ile sonradan kaybedenlerin görevlerine yönetim kurulunca son verilir.
Haklarında yukarıdaki suçlarla ilgili olarak kamu davası açılmış olanların görevleri ilk genel kurul toplantısına kadar devam etmekle beraber yönetim kurulunca bu durumdaki üyelerin genel kurulca azli veya göreve devamı hakkında karar alınmak üzere yapılacak ilk genel kurul gündemine madde konulur.

Error: Contact form not found.

35 thoughts on “Kooperatif Yonetim kurulu seçilme sartlari

  1. kamyoncular kooperatifine yeni üye olan kişi başkan adayı olabilmesi için gerekli bir süre varmı

    1. Ana sözleşmenizde 3 aylık süre öngörülmemiş ise katılabilir ve seçilebilir

  2. konut kooparatiflerinde genel kurul kararı ile ortakların dışında sitedeki ( üye-ortak olmayan kooperatiften peşin daire almış kişi ) bir daire sahibi konut kooperatif başkanı seçilebilir’mi teşekkürler saygılarımla
    ORTAK DEĞİLİM AMA ÜYELERİ TOPLAYIP, %51 SALT ÇOĞUNLUK GENEL KURUL KARARIYLA , GENEL KURULDA ORTAK OLMAYAN KOOPARATİFTEN DAİRE ALMIŞ BİRİNİ BAŞKAN SEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ DİYEREK GENEL KURULA, GENEL KUUL KARARI İLE SEÇİLEBİLİMİYİM (15 YILLIK ÇİLEYİ ALLAHIN İZNİYLE BİTİRMEK İSTİYORUM OLURSA, SEÇİLMEK İÇİN ŞARTLARDA UYGUNSA )

    1. Ali Bey merhaba Kooperatiflerde yönetim kurulu üyesi veya başkanı olmak için kooperatif ortağı olmak zorunludur. EVREN ÖZMEN

      1. Merhaba
        Yönetim kurulu üyeleri hakkında açılmış kamu davası var. 2005 yılında açılmış 2006 yılında güven oyu alınmış. Bir daha da alınmamış. 15 senedir. Yönetim kurulu her seçimli de güven oyu alması gerekmez mi. Güven tazelenmesi gerekmez mi. Yöneticilik vasıfları ne durumdadır. Yaptırımı nedir. Tşk.

  3. Bizim taşıma kooperatifi şirket lerde üye şirket yetkili şi başkan seçtiler başkan olabilir mi kopta şirketin adi geçer kooperatif te kendi ismi geçmez saygılarımla

  4. evren bey merhaba bir şirket yetkilisi veya sahibi kooperatiflerde yönetim kurulu başkanı olabilirmi bununla ilgili kooperatifler kanununda herhangi bir madde varmıdır.

    1. Tüzel kişiler kooperatifte yönetici olabilir. Temsilcisi vasıtası ile görev yaparlar

      1. Bir partinin kadın kolları başkanı, üyesi olduğu kooperatifin başkanı olabilir mi..dönüş yaparsanız sevinirim

  5. Merhabalar taşıyıcılar kooperatifinde arabası önceden olupta arabasını sattıktan sonra kaydı silinir mi

    1. Bir partinin kadın kolları başkanı, üyesi olduğu kooperatifin başkanı olabilir mi..dönüş yaparsanız sevinirim

  6. ……. köyü tarımsal kalkınma kooperatifi başkanı olabilir mi? olursa neye göre hangi kanuna göre, olamazsa hangi kanuna göre, varsa içtihatlara göre..

  7. yaklaşık olarak 10 senedir genel kurul yapılmayan kooperatiften ev almış bulundum bu tasfiye işlemleri yapmak imkanı var mı ? yapılacak işlemler nedir ? hissemi müstakil tapuya çevirme imkanı var mıdır ? yanıtlarsanız sevinirim..

  8. iyi günler ben bişey sormak istiyorum bizim kooperatif başkanımız orman ürünleri ve tarım ürünleri ormandan dikili kesim alıyor ve üyülerine hiç birşey danışmıyor kendi kafasına göre alıp satıyor fesatlık karıştırıyor işin içine üyelerine hiç bişey danışılmadan hareket ediliyor bir yardımcı ola bilirmisiniz ?

  9. Evren bey iyi çalışmalar

    kooperatife 10 gün önce kaydı yapılan ortağın yönetim kuruluna seçilebilirmi.Teşekkürler

  10. adli sicil kaydı temiz olmayan ve halen devam eden adli davası bulunan hatta denetimli serbestlikten faydalanan ancak koop üyesi kişinin başkan seçilmesi doğrumudur, seçilebilirmi?

  11. 83 yaşında biri esnaf kefalet kooperatifi başkanı olabilir mi olursa da kaç yaşına kadar görev yapabilir

  12. evren bey merhaba,
    konut kooperatif başkanının kooperatif de oturma zorunluluğu var mıdır?
    Ayrıca kooperatif başkanlığı üye olmayan bir oturana vekaletle devir edilebilir mi?
    teşekkür ederim

    1. Hayır kooperatifte oturma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ortak olması yeterlidir.
      Saygılarımla

      1. Baba ve kızı aynı anda kooperatif yönetim kurulu olmasında sakınca var mı.Teşeklürler

  13. Evren bey özellikle verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Çok yararlı oldu. Benim sorum; kooperatif yönetim kurulu üyelerinde imtiyazlı ortaklık veya altın hisse gibi özel veya tüzel şahıs olabilir mi.

  14. Merhabaya iyi günler babamın üye olduğu motorlu taşıtlar kooperatifine Başkan olmak istiyorum ola bilir miyim eğer ki ola bilirsem bunun yolu nedir

  15. MRB YAPI KOOPERATİFİ YÖNETİMİ VE DENETİM KURULU EK ÖDEMELERİ DİGER ORTAKLAR GİBİ ÖDERLERMİ ONLARDA YOKSA EK MALİYETLERDEN MUAFMIDIRLAR.ÜYELİGİ EŞİNDE OLAN KİSİ YÖNETİM KURULUNA GİREBİLİRMİ.

    TESEKKÜRLER

  16. Abim s.s.yapı koop başkanı,ben de ortağım.Kardeş yönetime girer mi
    bilgilendirirseniz sevinirim.

  17. Merhabalar
    s.s.Sanayi sitesi üyeliğim hala devam ediyor ama üyesi olduğum kooperatif işyerimi tapu dairesinden satmış bulunuyorum işyerim olmadan yönetim kurulu üyeliğine aday olabilirmiyim

  18. Lütfen cevaplayın kooperatif de bir belediye teşvikiyle kurulunca ,belediyenin ortakligini nasıl fes edebilir yada çıkarabilirmi ortaklıktan ,üyelerin çogunluguyla .

  19. Kooperatif te yeniden seçime gidilmesi için neler yapmamız gerek yada yeni yapılan seçimin iptal etmek için çoğunluğu toplayıp imza versek seçim iptal olurmu

  20. Merhaba bir taşıma kooperatifi başkanının milyonluk bir icra olayı var iken bankalarda halen imza kullanarak başkanlık görevine devam etmesi doğru mudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir