Generative AI Nedir?

Generative AI, ya da Türkçe karşılığıyla yaratıcı yapay zeka, audio, kod, resim, metin, simülasyon ve videolar gibi yeni içerikler oluşturmak için kullanılabilen algoritmalardır. ChatGPT örneğinde olduğu gibi, bu sistemler makine öğrenmesi kategorisine girerler ve neredeyse herhangi bir soruya yanıt verebilen ücretsiz bir chatbot olan ChatGPT’nin geliştirilmesiyle birlikte popülerlikleri artmıştır. DALL-E ise yaratıcı yapay zeka tarafından oluşturulan sanat eserleri için bir araçtır.

Makine öğrenmesi, veri desenlerini öğrenebilen modeller geliştirmeyi ve bu modellerin insan yönlendirmesi olmadan öğrenebilmesini ifade eder. Yapay zeka ise, makinelerin insan zekasını taklit ederek görevleri yerine getirmesine olanak sağlar. Bu teknolojilerin yaygın kullanımı birçok endüstride etki yaratmıştır ve medikal görüntü analizi ve hava tahminleri gibi işlerin yapılmasına olanak tanımıştır.

ChatGPT ve DALL-E, yaratıcı yapay zeka araçlarındandır. Bu araçlar, birçok işin nasıl yapılabileceğine dair değişikliklere neden olabilecek potansiyele sahiptir. Ancak, riskleri de henüz tam olarak bilinmemektedir.

Makine öğrenmesi modelleri, veri desenlerini tanımlamak ve sınıflandırmak amacıyla kullanılır. Örneğin, bir görüntü veya birkaç görüntü ile başlayan klasik bir makine öğrenmesi sorunu, bir kedi kalıbı ile eşleşecek rastgele görüntüleri aramak olabilir. Generatif yapay zeka, ise bir kedinin resmini veya metin açıklamasını talep üzerine oluşturma kapasitesine sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir