KOOPERATİF ORTAĞI, YÖNETİM KURULU KARARLARINI İPTAL ETTİREBİLMEK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİR?

KOOPERATİF ORTAĞI, YÖNETİM KURULU KARARLARINI İPTAL ETTİREBİLMEK İÇİN
NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİR? Özdem SATICI TOPRAK

Bahsi geçen yasada ortaklara yönetim kurulu kararlarını doğrudan dava konusu yapma imkanı verilmemiş ise de bu yol tamamıyla kapatılmamıştır. Yasada getirilen kısıtlama sorunun öncelikle genel kurula götürülmesi, bu mecrada çözümlenemeyen yönetim kurulu kararlarının genel kurul kararına dönüştükten sonra iptal konusu yapılabilmesi yönündedir.

Şöyle ki; Kooperatifler Kanununda yönetim kurulu kararlarının iptali konusu açıkça ele alınıp ayrı bir madde halinde düzenlenmemiştir. Ancak belirli maddeler içinde geçen bazı cümlelerden hareketle yasanın yönetim kurulu kararlarının iptali için dolaylı bir yol gösterdiği anlaşılmaktadır.

Yasanın 46’ncı maddesi 3’üncü fıkrasında genel kurul gündeminde olmayan hususların görüşülemeyeceği, ancak kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/10’unun gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı teklifte bulunmaları halinde, hesap tetkik komisyonunun seçilmesi, bilanço incelemesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması, genel kurulun yeni bir toplantıya çağırılması ile kanun, anasözleşme ve iyi niyet esasları ile genel kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen yönetim kurulu kararlarının iptali, yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususların genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile gündeme alınacağı belirtilmiştir.

Bu düzenleme 06/10/1988 tarih ve 3476 sayılı Yasa ile Kooperatifler Kanununa eklenmiştir. Değişiklikten önce kanun ve ilgili mevzuata aykırı olduğu düşünülen yönetim kurulu kararları aleyhine iptal davası açma imkanı bulunmamaktaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir