Kooperatif Unvan değişikliğinden dolayı tapuda yapılacak işlemden harç alınıp alınmayacağı hk

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
Diğer Vergiler ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

SAYI : B.07.4.DEF.0.34.12/2.44-1928

KONU : Unvan değişikliğinden dolayı tapuda yapılacak işlemden harç alınıp alınmayacağı hk.

İLGİ : …. tarihli dilekçeniz

Dilekçenizde, Kooperatifinizin “…………. Yapı Kooperatifi” olan ünvanının “S.S. ……… Yapı Kooperatifi” olarak değiştiği belirtilerek tapuda yapılacak tashih işleminin harca tabi olup olmadığının bildirilmesi istenilmiştir.

Bilindiği üzere 492 Sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde; Tapu ve Kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların Tapu ve Kadastro Harçlarına tabi olduğu açıklanmıştır.

4 sayılı tarifenin I/13-c pozisyonunda; (a) fıkrası dışında kalan her nevi cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değeri üzerinden %0,9 nispetinde harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bununla beraber Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yayımlanan 1450 sayılı genelgede; I/13-c pozisyonuna, taşınmazların I/13-a pozisyonunda belirtilen dışındaki vasıf değişikliği (cins tashihi), kamulaştırılan taşınmazların kamulaştırmadan vazgeçerek eski sahibi adına iade yolu ile tescili, iştirak halinde kayıtlı taşınmazların paydaşlar adına müşterek mülkiyet şeklinde tesciline münhasır işlemler ile isim ve soyadı tashihi işlemlerinin dahil olduğu açıklanmıştır.

Dilekçenizde sözü edilen, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 11.1.1989 tarih ve 1492 sayılı Genelgesinde ise ünvanlarında kamu kurum ve kuruluşların isimleri bulunan kooperatiflerin ünvanlarının değiştirilmesinin kanundan doğan bir zorunluluk olduğu belirtilerek, yalnızca ünvanında kamu kurum ve kuruluşların isimleri bulunan kooperatiflerin unvan değişikliklerinde harç alınmadan işlem yapılacağı ifade edilmektedir.

Bu itibarla Kooperatifinizin “………..Yapı Kooperatifi” olan ünvanının “S.S…….. Yapı Kooperatifi” olarak tapuya tescilinde (4) sayılı tarifenin I/13-c pozisyonu uyarınca harç alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir