Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarda 1 Eylül İtibari ile Arabulucuya Başvuru Dönemi Başlıyor

Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarda 1 Eylül İtibari ile Arabulucuya Başvuru Dönemi Başlıyor

Ön Bilgi

Bilindiği üzere 8 ve daha fazla bağımsız bölüm bulunan taşınmazlarda 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanması zorunludur.

Kat Mülkiyeti Kanunu Güncel Gelişmelere Cevap Verebiliyor mu?

Kat mülkiyeti Kanununda her ne kadar 2007 yılında bazı güncellemeler olsa da 1965 Yılında yasalaşan Kat Mülkiyeti Kanunu toplu yapılar başta olmak üzere günümüzün temel yaşam standartlarına ve ihtiyaçlarına cevap verememektedir.

1965 Yılının Türkiye’si ile 2023 Yılının Türkiye’si arasındaki yapılaşma anlamındaki farkları anlatmamıza gerek olmamasına rağmen sadece nüfus ve köy/ kent yaşama oranlarının değişimi Kat Mülkiyeti Kanunu’nun neden güncellenmesi gerektiğinin en net nedenidir.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 12/b maddesine istinaden site yönetim planları ile de bazı düzenlemeler yapılmaya çalışılsa da Kat Mülkiyeti Kanununun genel hükümlerine aykırı site yönetim planı hazırlanması mümkün olmadığı için yönetim planları ile tam istenilen sonuçlara ulaşılamamaktadır.

Güncel Gelişme Nedir?

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre; Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması şartı aranacak.

Kat Mülkiyeti Kanunundan Doğan Bazı Uyuşmazlıklar Nelerdir?

  1. Yönetim planı ve yönetici ile ilgili uyuşmazlıklar: Kat maliklerinin ortak kullanım alanları, aidatlar, yönetim planının değiştirilmesi ve yönetici atama veya görevden alma gibi konularda anlaşmazlıkları olabilir.
  2. Aidat ve giderlerle ilgili uyuşmazlıklar: Kat malikleri arasında, aidatların miktarı, ödeme süreleri ve ortak giderlere katılım oranları gibi konularla ilgili uyuşmazlıklar yaşanabilir.
  3. Ortak alanların kullanımı ve düzenlemesiyle ilgili uyuşmazlıklar: Ortak alanlara (ör. bahçe, otopark, asansör vb.) ilişkin kullanım hakları, işgali ve düzenlemeler konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilir.
  4. Yapı ve tadilatla ilgili uyuşmazlıklar: Kat maliklerinin yapı ve tadilat işlemleri sırasında, yapı ve tadilatların uygunluğu, kullanılan malzemeler ve işçilik gibi konularla ilgili uyuşmazlıklar yaşanabilir.
  5. Kat maliklerinin hak ve yükümlülüklerine ilişkin uyuşmazlıklar: Kat malikleri arasında, birbirlerine karşı olan hak ve yükümlülüklerin (ör. komşuluk ilişkileri, gürültü ve rahatsızlık gibi) yerine getirilmemesi veya ihlali nedeniyle uyuşmazlıklar ortaya çıkabilir.
  6. Evcil hayvanlarla ilgili uyuşmazlıklar: Apartman veya site içerisinde evcil hayvan beslemeye ilişkin kurallar ve sınırlamalar konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilir.
  7. Kat maliklerinin özel mülkiyet alanlarıyla ilgili uyuşmazlıklar: Özel mülkiyet alanlarına (ör. balkon, teras, bodrum) ilişkin hak ve yükümlülüklerin ihlali veya kullanım sınırlarının aşılmasıyla ilgili uyuşmazlıklar oluşabilir.
  8. Eşya ve demirbaşlarla ilgili uyuşmazlıklar: Ortak kullanıma ait eşya ve demirbaşların alımı, kullanımı, bakımı ve değiştirilmesi gibi konularla ilgili anlaşmazlıklar oluşabilir.

Sonuç 

Yukarıda sayılan uyuşmazlıklar ile beraber kat mülkiyeti kanunundan doğan bütün uyuşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava açma ön şartı olarak zorunlu olarak arabulucuya başvurma yükümlülüğü getirilmiştir.

Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir