Kooperatif Genel Kurulları ve Corona Virüs Salgını

Kooperatif Genel Kurulları ve Corona Virüs Salgını

Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanlıklarına;

Dünyada ve ülkemizde büyük bir endişe ile takip edilen Corona Virüs salgını ile ilgili olarak, kooperatif yönetim kurulları tarafından toplum sağlığının korunması ve virüsün yayılmasına engel olunması amacı ile genellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda gerçekleştirilen olağan yıllık genel kurul toplantılarını gündem daha önceden ortaklara posta ile gönderilmiş olsa dahi mesaj ve sair yollar ile kooperatif ortaklarına ulaşılarak daha sonraki bir tarihe ertelenmektedir.

Bu kapsamda kooperatiflerin genel kurul süreçleri ile ilgili bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyoruz.

Bilindiği üzere 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun Genel Kurul Şekli başlıklı 45.maddesine göre olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur.

Gerek yapı kooperatiflerinde gerek işletme kooperatiflerinde ilk toplantıda nisap ortaklar cetvelinde bulunan ortakların ¼ ü iken, ilk toplantıda nisap sağlanamadığı takdirde işletme kooperatiflerinde nisap aranmaz iken yapı kooperatiflerinde ilk ve müteakip toplantılarda her zaman ¼ nisap aranmaktadır.

Kooperatifler Kanununun 45 .maddesinde Haziran ayı sonuna kadar belirtilen tarih ilk toplantı tarihini ifade etmekte olup, ilk toplantıda nisap oluşmadığında ikinci toplantı Haziran ayından daha sonraki bir tarihte de yapılması mümkündür.

Ortaklara gönderilecek gündemde ilk toplantının yapılamaması durumunda ikinci toplantının en az 7 gün sonra yapılacağı tarih yazılabileceği gibi, ikinci toplantı için herhangi bir tarih belirtilmemesi ve daha sonraki süreçte ortaklara tekrar çağrı yapılarak genel kurulun gerçekleştirilmesi mümkündür.

Toplantının yapılamadığı süre içinde kooperatifin maaş, sigorta ve vergi gibi rutin ödemelerini gerçekleştirmesi mümkün olup, ek borçlandırıcı işlemler dışında diğer işlemlerin yapılması noktasında bir tereddüt bulunmamaktadır.

Sonuç olarak, bu süreçte bağlı olunan bakanlık veya bakanlıklarda çalışan personellerin de idari izinli olduğu göz önüne alınarak gerek ortaklarımızın sağlığı, gerek toplum ve halk sağlığı açısından kooperatif genel kurullarının bir süre ertelenmesini önermekteyiz.

Bilgilerinize Sunarız

Saygılarımızla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir