Google Tarafından Gönderilen ekstreler fatura yerine geçer mi ?

Google Tarafından Gönderilen Ekstreler Fatura Yerine Geçer mi ?

1 Haziran 2018 Tarihinden itibaren Google üzerinden reklamı veren işletmeler için, Google tarafından fatura düzenlenmeyip, hesap ekstresi gönderilmeye başlanıldığı bilinmektedir. Google tarafından bu husus mail ile ilgili tarihlerde bildirilmişti.

Bu gelişme neticesinde; Vergi mevzuatına göre elimize gelen belgelerin (ekstre )fatura olmaması nedeni ile gider olarak dikkate alınamayacağı endişesi taşımamız nedeni ofisimizdeki çalışma arkadaşlarımız ile beraber Haziran ayından sonra çalıştığımız firmalar adına gelen ekstrelerin nasıl muhasebeleştirileceği konusunda kararsız kalmıştık.

googledan fatura alınamaması

Ancak bu kararsızlık süreci İstanbul Vergi Dairesinin 29.11.2018 tarihli özelgesi ile sona erdi. Özelgede bu belgenin fatura olarak değerlendirilerek gider olarak dikkate alınabileceği yönünde görüş bildirilmiştir.

Özelgenin sonuç bölümü aşağıda olup, tamamına gelirler idaresinin sayfasından ulaşabilirsiniz

Özelgede “alınan reklam hizmetine ilişkin ödenen bedel karşılığında Google firması tarafından fatura düzenlenmeyerek fatura hareketlerinin özeti gösterilen “ekstre” verildiği anlaşıldığından, söz konusu belgenin, Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura veya fatura yerine geçen belge kapsamında değerlendirilmesi şartıyla vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.” denilmiştir.

Sonuç olarak; firma sahipleri olarak, mali müşavirinize göndermemiş olduğunuz Google ekstreleri var ise sene sonu gelmeden göndermenizi, sene sonunda bir nebzede olsa gereksiz yere vergi ödememenizi öneririm.

Görüşmek üzere

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir