İmar Barışı soru ve cevaplar-2

İmar Barışı soru ve cevaplar-2

İmar barışı ile ilgili soru ve cevapların bulunduğu yazımdan sonra çok fazla mail yolu ile soru aldım. bu sorulardan bazılarına cevap yazabildim ancak maalesef yazamadığım da çok fazla mail oldu. Kendilerinden özür diliyorum.

imar-barışı-evren-özmen.png

Bu soruların bir çoğu uygulamadan kaynaklanan aksaklıklar ve yetkili mercilerden gerekli ve net bilgi alınamamasından kaynaklıydı

architecture building business buy
Photo by Pixabay on Pexels.com

Benim görüşüm; mutlaka ve mutlaka çevre ve şehircilik bakanlığının imar barışı ile ilgili sayfasını gelen sorulara göre her gün güncellemesi gerekli.

Hazırlanan broşür açıklayıcı olsa da sorulan sorular karşısında yetersiz kalıyor , İmar barışı soru cevap bölümüne sorulan sorulara çok geç ve bir iki cümlelik cevaplar geliyor.

architect architecture blueprint build
Photo by Pixabay on Pexels.com

Mesela toplu yapılar , kooperatifler, sanayi veya konut sitelerinin, aynı parselde birden fazla bina olan yapılaşmaların, tapusu şirket adına olan gayrimenkuller için ne şekilde başvuru yapılacağı tam olarak net değil. Bu konuya en basit örnek, e-devlet üzerinden başvuruda sistem 1000 konut veya işyerini kabul etmiyor . En son yapılan Gyoder toplantısında şirket mülkleri için yönetim kurulu kararı ile yetkili bir kişinin şahsının T.C. Kimlik Numarası ile başvuru yapılabileceği söylendi ancak bu konuda çalışmanın henüz tamamlanmadığı bilgisi verildi.

 

Tebliğin 10.maddesinde yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur denilmiş ancak gerçeğe aykırı bildirim yapana ağır yaptırımlar yazıyor ,ancak vatandaşın sorularına cevap alacağı çok az merci var. Bu mercilerin bir çoğu da ticari yani özel şirket.

pexels-photo-286744

Kanunun deprem riski olan ülkemizde bu şekilde çıkmış olması da ayrı bir konu

En azından kat mülkiyetine geçişte yapı denetim ve deprem sağlamlık raporunun aranmaması, bu konuda sorumluluğun vatandaşa yüklenmesi de bir hayli ilginç.

shout_1515906769465

Soru ve Cevaplar

 

Soru: Boş arsamın üzerine konteyner koydum. Bu konteyner için yapı kayıt belgesine başvurabilir miyim ? Belediyeye başvurarak daha sonrasında elektrik ve su bağlatmak istiyorum

 

Cevap: Evet başvurabilirsiniz. Bir yapıya elektrik su bağlanması için o yapının bina kullanma izni almış olması gerekir. Konteyner, taşınabilir olsa da, İmar Kanunu’nun yapı tanımı kapsamında değerlendirilmektedir.

 

Soru: Apartmanın teras katını kısmen kapattım ve kendi kullanımım için kullanıyorum. Yapı kayıt belgesine başvurabilir miyim ?

 

Cevap: Teras alanı ortak alan olması nedeni ile yapı kayıt belgesine başvurduktan sonra , diğer kat maliklerinden imza alıp, tekrar proje çizdirmeniz ve projede terası dairenize eklenti olarak göstermeniz, buna göre yönetim planını revize etmeniz gerekmektedir. Mimar projenizi elektronik ortamda tapu müdürlüğüne gönderecektir.

 

Soru: Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra , kat mülkiyeti tapusuna başvuracağız. Ancak evimizin sağlamlığından şüpheliyiz. Kat mülkiyeti tapusu alabilir miyiz ?

 

Cevap: Öncelikle kesinlikle binanınızın sağlam olmadığını düşünüyorsanız, kat mülkiyetine geçmemeli ve riskli raporu için başvurmanız gerekmektedir. Ancak tebliğe göre oturulmayacak bir binaya bile kat mülkiyeti tapusu alabilirsiniz. Riskli yapıları tespit etmek için çok büyük bir imkan olan bu süreçte kat mülkiyeti tapusu için bina sağlamlık raporu istenmesi gerekirdi.

 

Soru: Yapı Kayıt Belgesi için başvuru yaptım, kat mülkiyetine başvurmak istiyorum. Kendi başıma yapabilir miyim ?

 

Cevap: Kendi başınıza yapamazsınız. Kat mülkiyetine geçişte aşağıdaki belgeleri toparlamanız gerekmektedir. Bu sürecin başında diğer kat maliklerinden yönetim planı ve projeye adlarına imza atmak ve kat mülkiyet tapusuna başvurmak için vekalet almanızı öneririm

  • Bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje,
  • Belediyeden terk belgesi
  • Yönetim planı ( Maliklerin imzalı )
  • Zemin tespit tutanağı

 

Soru : 1000 metrekare büyüklüğünde bir yapı var. 990 metrekarenin iskanı var. 10 metrekare kaçak. Yapı kayıt başvurusu için hangi metrekare üzerinden başvurulacak ?

 

Cevap: 10 metrekare için başvuru yapılacak. Yapı kayıt belgesi bedeli 10 metrekare üzerinden ödenecek. Ancak yapının tamamı iskansız olsaydı, tamamı için başvuru ve ödeme yapılması gerecekti.

 

Soru: Beyan edilecek alanlar net mi, brüt mü beyan edeceğim ? Ortak alanlar dahil edilecek miyim ?

 

Cevap: Brüt olarak beyan edilecektir. Beyan edilen metrekare hesabı eksik olur ise kat mülkiyetine geçiş esnasında eksik ödeme durumunda ekleme yapılması gereklidir.

 

8 thoughts on “İmar Barışı soru ve cevaplar-2

      1. Merhabalar,
        İstasyon mah. Halkalı Küçükçekmece de 1990 larda kooperatif olarak yapılan sitemiz ve civarı 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşil alan ilan edildi. Marmararay ve Kanal İstanbul projeleri ne yakınlığı nedeniyle rezev yapı alanı ilan edildi. İmar barışından yararlanmak için yapı kullanım belgesine almamızın akabinde iskan alabilirmiyiz.
        Vereceğiniz yanıt için şimdiden çok teşekkür ederim.

      2. 2018-8 Tapu Kadastro genel tebliğini inceleyebilir misiniz ? Evren ÖZMEN

  1. Tasfiye aşamasına girmemiş inşaat ruhsatı almış projeye aykırı genişlemeler ve kapatmalar olan bir kooperatifse iki katlı ve birbirine bitişik 4bağımsız bölüm bulunan kat irtifak tapuları olan kooperatifimizde imar barışı müracaatları nasıl yapılmalı

  2. Kooperatifimiz henüz tasfiyeye girmedi 4adet tapusunu almayan ortak var 10 adet na tamam kimin olduğu belli olmayan müteahhitle mahkemelik yapı ve temeli atılmamış yine müteahhitle mahkemelik arsa var kat irtifak tapularını alan 232 bağımsız bölüm var bu durumda bizim kooperatifimiz halen devam ediyormu teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir