Kripto Para Madenciliği ( Mining ) faaliyetinde bulunanlar şirket kurup vergi mükellefi mi olacaklar ?-MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

Kripto Para Madenciliği ( Mining ) faaliyetinde bulunanlar şirket kurup vergi mükellefi mi olacaklar ?

MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

 

Blockchain ve Muhasebe denetimiSon zamanlarda kripto para alışverişi ve değer artışları dışında sıkça duymaya başladığımız başka bir konuda kripto para madenciliği namı diğer mining .

 

Peki bu mining denen sistem nedir ? Sanal para ya da şifreli parayı yeni yeni anlamaya başlamışken, bir de para basmak da mı mümkün ? Yani gerekli alt yapıyı kuran, ekran kartları ve donanımları alan herkes evinde kripto para mı basacak ve bu paraların bir değeri mi olacak ?

 

Şöyleki; kripto para madenciliği, blok olarak bilinen mevcut kripto para işlemlerinin kayıtlarının blok zinciri olarak bilinen geçmiş işlem kayıtlarına eklendiği dijital para sistemi işlemlerinin işlenmesidir.

 

Madenciler, işlemle ilgili algoritmaları çözmek için işlem kapasitelerine erişen yazılımı kullanmaktadılar. Çözülen algoritmalar sonucunda, blok başına bir miktar kripto para üretirler

 

Başlangıçta, kripto para madenciliği daha fazla çekirdek ve daha yüksek hızla sonuçlanarak daha fazla karlılık sağlayan bireysel bilgisayarların CPU’ları üzerinde gerçekleştirilmekteyken daha sonra . sistem, daha az elektrik gücü kullanımı ile daha fazla algoritma çözmek için çoklu grafik kartı sistemleri üzerinden kullanılmaya başlandı.

 

Sistem kurulduktan sonra dönemsel olarak belli rakamlarda kripto para üretilmektedir ? Peki bu üretilen kripto paralar vergiye tabi olacak mıdır ? Şöyle düşünelim Merkez bankaları yerine siz evinizde sahte olmayan, gerçek para basabiliyorsunuz ve tedavüle sokabiliyorsunuz. Bu işleminiz vergiye tabi mi ? Açıkcası henüz hiç birşey net değil, kripto paralar şu an bir çok ülkede emtia veya döviz olarak nitelendiriliyor ve elden çıkarıldığında veya değer artış kazancı kapsamında nitelendiriliyor.

 

Bir çok alışveriş sitesinde bu madenciliği yapmak için gerekli sistem bir bütün halinde satılırken Ancak kripto para madenciliği ile ilgili mevzuat henüz net değil, bu kapsamda sorulan özelgelerin cevaplarını hepimiz merakla bekliyoruz.

MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir