Kooperatiflerde Resmi Defter Kapanış Tasdikleri 2017

Tarih : 16/06/2017
Konu: Defter tasdikleri hk

Türk Ticaret Kanunu’nun defter tutma yükümlülüğüne ilişkin 64 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları uyarınca fiziki ortamda tutulan;

• Yevmiye defteri,
• Defteri kebir,
• Envanter defteri,
• Kasa defteri (*)
• Pay defteri,
• Yönetim kurulu karar defteri,
• Genel kurul toplantı ve Müzakere defterinin

açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılacaktır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Aralık ayı içinde) notere yaptırılacaktır.

Ayrıca pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri, yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilecektir.

Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Haziran ayı sonuna kadar), Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Ocak ayı sonuna kadar) notere yaptırılabilecektir.

Bilgilerinize sunarız.Ekran Resmi 2017-03-26 22.21.19

Notlar:
1-Her ne kadar Türk Ticaret Kanunu’nda kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olsa da bütün resmi defterlerin ( Pay defteri ve genel kurul toplantı müzakere defteri hariç ) Haziran sonu itibari ile noter kapanış tasdikinin yaptırılması önermekteyiz.

2-(*)Kasa defterinin tutulması zorunlu olmayıp, kooperatifler muhasebe yönetmeliğinde yer alması ve denetimlerde önce kasanın denetlenmiş olması nedeniyle kasa defterinin ihtiyari olarak tutulması uygun olmaktadır.

Error: Contact form not found.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir