E-Kooperatif sistemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2016 tarih ve 29891 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Yapı Kooperatiflerine Ait Bilgilerin Elektronik Ortamda Kaydına Dair Tebliğ ile, yapı kooperatiflerine ait bilgilerin elektronik ortama aktarılması ile ortaklarının elektronik ortamda kaydedilmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Ekran Resmi 2017-03-27 10.39.52

Yapılan Düzenleme

Bilindiği üzere, kooperatifler ortaklarının her türlü gereksinimlerini uygun koşullarla elde etmelerini sağlamak için kurulan, kâr amacı gütmeyen kurum”lardır. Bunlar içerisinde de konut yapı kooperatifleri, insanların bir ev sahibi olmak için tercih ettiği kurumlardır. Ancak, son zamanlarda kooperatiflerde meydana gelen usulsüzlükler, yargı başta olmak üzere pek çok kurum ve kişiyi oldukça meşgul etmektedir. Usulsüzlükler özellikle üye hisse devirlerinde yaşanmaktadır. Örneğin, bir hissenin birden fazla kişiye devri – satışı gibi. Yaşanan  bu olumsuzluklar nedeniyle de, çok sayıda insan mağdur duruma düştü ve düşmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 17 Kasım 2016 tarih ve 29891 sayılı Resmi Gazete‘de yayımladığı Yapı Kooperatiflerine Ait Bilgilerin Elektronik Ortamda Kaydına Dair Tebliğ ile, her türlü hak, yetki ve görevleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülmekte olan konut, toplu işyeri ve küçük sanayi sitesi yapı kooperatifleri ile bunların üst kuruluşlarını kapsamak üzere  yapı kooperatiflerine ait bilgilerin elektronik ortama aktarılması ile ortaklarının elektronik ortamda kaydedilmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemiş bulunmaktadır.

 

1) e-Kooperatif Kayıt Bilgi Sistemi Oluşturulacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yürürlükteki mevzuata göre yayınlanması uygun görülen yapı kooperatiflerine ait bilgilerin elektronik ortamda kayıt altına alındığı Yapı Kooperatifleri Bilgi Sistemini (e-kooperatif) oluşturacaktır. Bu sistem; “yapı kooperatifleri ve üst birliklerinin kurulması”, “işleyişi”, “tasfiyesi” ve “denetlenmeleri” ile “kuruluş” kayıt ve sicillerinin tutulmasına ilişkin iş ve işlemlerin yapılacağı otomasyon sistemidir.

Bu şekilde, Yapı Kooperatifleri Bilgi Sistemi e-Devlet Kapısından ilgililerin erişimine sunulacaktır.

Kooperatif yetkili kullanıcıları ve ortakları, bu sistemden yararlanarak yetkili oldukları kooperatiflerin, Bakanlığın verdiği yetkiler çerçevesinde işlemlerini yönetebilecekler, takip edebilecekler ve bilgi alabileceklerdir.

2) Kooperatif Yönetim Kurulları Ne Yapacak? Sorumlulukları Neler?

Kooperatiflerin yönetim kurulları;

– Ortaklarının kimlik bilgilerini (adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası) ve

– Kooperatifin üzerine kayıtlı taşınmaz bulunması halinde taşınmaza ilişkin tapu bilgilerini,

kooperatiflerin defter ve belgelerine uygun olarak güncel şekilde sisteme aktarmakla yükümlüdür.

Öte yandan, veri girilmesi ile girilen bilgilerin doğruluğu ve güncelliğine dair her türlü sorumluluk kooperatif yönetim kurullarına ait bulunmaktadır.

Bu düzenleme, bilgilerin doğru ve güncel olarak tutulmasını ve sisteme aktarılmasını sağlayacak, ortaklar kendileri ile ilgili bilgileri bu sisteme girerek kontrol edebileceklerdir. Bu şekilde hisse devirleri, yeni alınan üyeler, kooperatifle ilgili son bilgi ve verilere ulaşılabilecektir. Tabi, burada ve sistemin işleyişinde kooperatif yönetim kurullarına da çok önemli görev ve iş düşmektedir. Buraya yanlış girilecek bilgiler kendilerini de sorumluluk altına sokacaktır. Kooperatifle ilgili bilgiler güncel olarak sistemde yer alacak, işlemler en kısa sürede yapılarak sisteme yüklenecek, bu şekilde oto-kontrol de sağlanmış olacaktır.

3) Kişisel Veriler Nasıl Korunacak?

Tebliğde, bu kapsamda elektronik ortamda kaydedilen verilerin 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümlerine göre korunacağı belirtilmiştir.

Error: Contact form not found.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir