Kooperatif 2015 Noter tasdik ücretleri

Koop. K.’nun 93. maddesinin 1-b bendinde kooperatiflerin noter harçlarından muaf olduğu belirtilmiştir. Kanunda yer alan hükümde şöyle denilmektedir:

Ekran Resmi 2015-11-29 22.28.13

Kooperatif ve üst kuruluşlarının her nevi defterlerinin ve ana sözleşmelerinin tasdiki ile açılış tasdiklerinde sahifelerinin mühürlenmesi noter harçlarından muaf bulunmaktadır.

Ekran Resmi 2015-11-24 22.10.55

Hangi defterlerin açılış, ara ve kapanış tasdikine tabi olduğu TTK ve VUK’ da açıklanmıştır. Kooperatifin tuttuğu defterler ister TCK , ister VUK’ na göre tasdike tabi defterlerden olsunlar yine muaflıktan yararlanmaktadırlar.

 

Ekran Resmi 2015-11-27 16.48.31Noter harçları 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun ikinci kısım birinci bölümünde açıklanmıştır. Tarifede yer alan hükme göre, notere tasdik için getirilen defterlerden tasdik için ayrı, sahifelerin mühürlenmesi için ayrı harç alınması gerekmektedir.

 

Koop. K. ile tasdik ve mühürleme açısından muaf olan kooperatifler noter ücretine tabi bulunmaktadırlar. Koop. K.’nun 93. maddesinin 1-e bendi kooperatif ortaklarına da harç muaflığı sağlamıştır. Ortağın kooperatiften çıkma isteğini yönetim kurulunun kabulden kaçınması halinde Koop.K.’nun 13. maddesi gereğince noter aracılığıyla kooperatife yapılacak bildiri noter harcına tabi değildir.

 

Sanayi sitesi yapı kooperatifleri yukarıda açıkladığımız muaflıklar dışında kalan harçları ödemekle mükelleftirler. Bunlardan biri de yapı kooperatiflerinin ortaklarına dağıtacağı gayrimenkullerin ortaklar adına tescilinde kayıtlı değer üzerinden ödenecek olan tapu harcıdır (Harçlar K. 4 Sayılı Tarife). Aynı şekilde kooperatifin satın aldığı arsanın tapuya tescili de tapu harcına tabidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir