Yapılardan Birine İlişkin Ortak Giderlerin O Yapıdaki Kat Maliklerince Karşılanmasının Gerekmesi

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2000/1312

K. 2000/1952

T. 15.2.2000

• İTİRAZIN İPTALİ ( Yapılardan Bir Kısmı Tamamlanmamış da Olsa Kat İrtifakı Sahiplerinin Kendilerini İlgilendirdiği Ölçüde Ortak Tesis ve Yerlere İlişkin Giderlere Katılması )

• KAT İRTİFAKI ( Yapılardan Bir Kısmı Tamamlanmamış da Olsa Kat İrtifakı Sahiplerinin Kendilerini İlgilendirdiği Ölçüde Ortak Tesis ve Yerlere İlişkin Giderlere Katılması )

• İSKANI ALINMAMIŞ BİNALARDA FİİLİ KULLANIM ( Yapılardan Bir Kısmı Tamamlanmamış da Olsa Kat İrtifakı Sahiplerinin Kendilerini İlgilendirdiği Ölçüde Ortak Tesis ve Yerlere İlişkin Giderlere Katılması )

• ARSA ÜZERİNDE BİRDEN FAZLA YAPININ OLMASI ( Yapılardan Birine İlişkin Ortak Giderlerin O Yapıdaki Kat Maliklerince Karşılanmasının Gerekmesi )

634/m.17,Ek.3

ÖZET : Yapılardan bir kısmı tamamlanmamış da olsa kat irtifakı sahipleri kendilerini ilgilendirdiği ölçüde ortak tesis ve yerlere ilişkin giderlere katılırlar.

Bir arsa üzerinde birden fazla yapının varlığı halinde yapılardan birine ilişkin ortak giderlerin, o yapıdaki kat maliklerince karşılanması gerekeceğinden, 2/3 fiili kullanımın da her bir yapı esas alınarak tesbit edilmesi gerekir.

DAVA : Dava dilekçesinde itirazın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Dava dilekçesinde davalının 1998 yılı Ekim, Kasım, Aralık ve 1999 yılı Ocak aylarına ait aidat bedelini ödememesi nedeniyle yapılan takibe itiraz ettiğinden bahisle itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesi istenmiş, yapılan yargılama sonunda Kat Mülkiyeti Yasasının 17. maddesinin kat irtifakı kurulmuş yapılarda ana taşınmazın yönetiminde kat mülkiyeti hükümlerinin uygulanabilmesi için bağımsız bölümlerden en az üçte ikisinin fiilen kullanılmaya başlanması gerektiği gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Kat Mülkiyeti Yasası Ek 3. maddesine göre bir arsa üzerinde birden çok yapının varlığı halinde yapılardan bir kısmı tamamlanmamış da olsa kat irtifakı sahipleri de kendilerini ilgilendirdiği ölçüde ortak tesis ve yerlere ilişkin giderlere katılırlar. Şu halde, bu hüküm uyarınca yapılan giderler arasında ortak tesis ve yerlere ilişkin olanlar varsa davalının bu giderlerden arsa pay oranında sorumlu olması gerekir.

Öte yandan 17. madde ve fiilen kullanılmadan sözedildiğine göre; henüz iskanı alınmayan binalarda da fiili kullanım varsa 17. maddenin sonuncu fıkrasınınn uygulanması sözkonusu olabilecektir. Taşınmaz üzerinde birden fazla blok olduğuna göre Ek 3. maddenin ( b ) bendi uyarınca yapılardan herbirine ilişkin ortak giderlerin o yapıdaki kat maliklerince karşılanması gerekeceğinden 2/3 fiili kullanmanın, tüm bloklar esas alınarak tesbit edilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir