Birden Fazla parselde toplu yapı rejimine geçilmemiş ise kat mülkiyeti kanunu uygulanamaz-EVREN ÖZMEN MALİ MÜŞAVİR

özmen-2

Y18HDEsas : 2014/12902Karar : 2015/1644Tarih : 09.02.2015 BİRDEN FAZLA PARSELDE OLUŞAN SİTEDE TOPLU YAPI REJİMİNE GEÇİLMEMİŞ BULUNULMASI ( Görev Yönünden )

Dava konusu sitenin birden fazla parsel üzerinde kurulu olup, sitede henüz toplu yapı yönetimine de geçilmediği anlaşıldığından;

Uyuşmazlığa, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin değil, genel hükümlerin uygulanması gerektiğinden, görev de buna göre tespit edilmelidir.fk

DAVA VE KARAR:

Dava dilekçesinde, davacı yönetimin yönetim planı hükümlerine göre hukuken geçerli ve yetkili olduğunun ve
davalıların Hamitler TOKİ 2. Etap Sitesinin hukuken geçerli ve yetkili yöneticisi olmadıklarının tespiti;
Karşı dava dilekçesinde, TOKİ geçici yönetiminin sona erdiğinin tespiti ile karşı davacılara genel kurulu toplantıya çağırması için yetki verilmesi istenilmiştir.

Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ KARARI:Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Dosya içerisindeki bilgi ve belgeler ile özellikle dava konusu sitenin tapu kaydının incelenmesinden;
Dava konusu sitenin birden fazla parsel üzerinde kurulu olup, Kat Mülkiyeti Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5711 sayılı Kanunun 22. maddesi ile Kat Mülkiyeti Kanunu`nun 66. ve devamı maddelerinde düzenlenen Toplu Yapılara İlişkin Özel Hükümler uyarınca, sitede henüz toplu yapı yönetimine geçilmediği anlaşılmaktadır.

Bu nedenle uyuşmazlığa Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin değil, genel hükümlerin uygulanması gerektiğinden görev de buna göre tespit edilmelidir.

Hukuki uyuşmazlıklarda asliye hukuk mahkemelerinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisna olup, özel bir kanun hükmü ile açıkça sulh hukuk mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen bütün dava ve işler asliye hukuk mahkemesinde görüleceğinden, mahkemece genel hükümlere göre davanın asliye hukuk mahkemesinin görevine girdiği gerekçesi ile görev yönünden dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekirken, işin esası hakkında karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir