7440 sayılı kanun kapsamındaki “Yapılandırma ve Matrah Artırımı” konusunu özetleyen tablo 

7440 sayılı kanun kapsamındaki “Yapılandırma ve Matrah Artırımı” konusunu özetleyen tablo

Konu Açıklama
Kanun 7440 sayılı kanun
Kapsam Kamuya olan borçların yapılandırılması, ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi
Matrah Artırımı Yılları 2018 – 2022
Vergi İncelemesine Etkisi Matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllar için gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatı engeller. Ancak, Ek Vergi yönünden inceleme ve tarhiyat yapılmasına engel olmaz.
KDV İncelemeleri Devreden KDV ve KDV iadeleri incelenebilir.
Vergi Suçu Matrah ve vergi artırımı hükümlerinden yararlanma, Vergi Usul Kanunu’nun 367. maddesi kapsamındaki kaçakçılık suçlarının işlendiğinin tespitine ve kamu davasının açılmasına engel teşkil etmez.
Taksit Ödemeleri 31/5/2023’e kadar başvuru yapılmalı, ilk taksit 30/6/2023’e kadar ödenmeli, taksitli ödeme halinde 12 eşit taksitte (1,09 katsayısıyla) ödeme yapılmalıdır.
Yasal Defterlerin Muhafazası ve İbrazı Matrah ve vergi artırımı yapılan dönemlere ilişkin defter kayıtları ve belgeler yasal süresi içinde muhafaza edilmeli ve incelemeye yetkili olanlarca talep edilmesi halinde ilgililere ibraz edilmelidir.

Bu tablo, 7440 sayılı kanun kapsamındaki “Yapılandırma ve Matrah Artırımı” konusunu özetlemekte ve konuyla ilgili önemli noktaları sıralamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir