23HD Esas : 2013/9203 Karar : 2014/2473 Tarih : 01.04.2014 KOOPERATİF ORTAĞININ AİDAT BORCUNU ÖDEMEMESİ ( Gecikme Faizi Yönünden ) TEMERRÜD FAİZİ ( Kooperatif Ortağı Yönünden ) Kooperatif ortağı aleyhine açılan, aidat ve faiz alacağının tahsili için başlatılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkin, davada: Davaya konu aidat miktarı kooperatif genel kurul kararlarıyla belirlendiği ve genel kurul kararları da sözleşme niteliğinde olduğundan, davacının takip konusu alacak kalemlerine uygulanması gereken azami faiz oranı TBK’nın 120/2. maddesinde düzenlenmiş yıllık temerrüt faiz oranıdır. Dolayısıyla davacı kooperatif genel kurullarında kabul edilmiş temerrüt faiz oranı, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuata yani 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun`un 2/1. maddesine göre belirlenen yasal faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamayacaktır.fk

23HDEsas : 2013/9203Karar : 2014/2473Tarih : 01.04.2014 KOOPERATİF ORTAĞININ AİDAT BORCUNU ÖDEMEMESİ ( Gecikme Faizi Yönünden )
TEMERRÜD FAİZİ ( Kooperatif Ortağı Yönünden )

Kooperatif ortağı aleyhine açılan, aidat ve faiz alacağının tahsili için başlatılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkin, davada:

Davaya konu aidat miktarı kooperatif genel kurul kararlarıyla belirlendiği ve genel kurul kararları da sözleşme niteliğinde olduğundan, davacının takip konusu alacak kalemlerine uygulanması gereken azami faiz oranı TBK’nın 120/2. maddesinde düzenlenmiş yıllık temerrüt faiz oranıdır.
Dolayısıyla davacı kooperatif genel kurullarında kabul edilmiş temerrüt faiz oranı, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuata yani 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun`un 2/1. maddesine göre belirlenen yasal faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamayacaktır.fk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir