KOOPERATİF ORTAKLARININ ŞAHSİ SORUMLULUĞU 1163 Sa.Ka.28 Kooperatifin sorumlu olduğu hususlarda ortaklara gidilebilmesi içinkooperatifin tasfiye edilmiş, sicilden silinmiş olması yeterli olmayıp,kooperatif aleyhine gerekli takibat yapılıp sonuç alınmaması gerekir.

Y12HDEsas : 2003/13041Karar : 2003/15212Tarih : 26.06.2003 KOOPERATİF ORTAKLARININ ŞAHSİ SORUMLULUĞU

Kooperatifin sorumlu olduğu hususlarda ortaklara gidilebilmesi içinkooperatifin tasfiye edilmiş, sicilden silinmiş olması yeterli olmayıp,kooperatif aleyhine gerekli takibat yapılıp sonuç alınmaması gerekir.

DAVA VE KARAR:

Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ KARARI:Kooperatif borçlarından dolayı ortağın sorumluluğu ana sözleşme ve kooperatifler kanunu ile sınırlıdır. Nitekim 1163 sayılıKooperatifler Kanununun 28. maddesinde “ana sözleşmede aksine hüküm olmadıkça kooperatif alacaklılarına karşı yalnız mameleki ile sorumludur” denmektedir. O halde ana sözleşmede kooperatifin sorumluluğu başka türlü düzenlenmedikçe dış borçlar ancak malvarlığı ile ödenecek, bunun dışında kooperatiften herhangi bir istek yapılamayacaktır. Kuşkusuz malvarlığına üyelerin yüklendiği sermaye payı dahildir. Hukuk Genel Kurulunun 17.9.1997 tarih ve 1997/11 – 44 E. 1997/649 K. sayılı kararında da “kooperatifin sorumlu olduğu hususlarda ortaklara gidilebilmesi için kooperatifin tasfiyeedilmiş, sicilden silinmiş olması yeterli olmayıp, kooperatif aleyhine gerekli takibat yapılıp sonuç alınmaz ise ortaklara sorumluluk durumuna göre müracaat edilebileceği” vurgulanmıştır. Somut olayda kooperatif aleyhine mahkemece hüküm verilmiş olup, kooperatif ortakları hakkında kooperatifin bu borcundan dolayı icra takibi yapıldığından merciice ortakların sorumluluklarının açıklanan ilkeler çerçevesinde değerlendirilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken,kooperatifin ortaklarının sorumlu olacağına ilişkin ana sözleşmede hüküm bulunmadığından bahisle takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.

SONUÇ:

Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.Y12HD 26.06.2003 E.2003/13041 – K.2003/15212

KAYNAK :KAZANCI HUKUK PROGRAMINA TEŞEKKÜRLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir