Belediyelere Bedelsiz Terki Yapılan Arsaların KDV Karşısındaki Durumu-

(*) İnşaat Muhasebesi Uzmanı, Seranit Granit Seramik A.Ş. Muhasebe Müdür Yard.
Belediyelere Bedelsiz Terki Yapılan Arsaların KDV Karşısındaki Durumu

İşletmeler, aktiflerinde kayıtlı arsalar üzerine yapacakları binalar için yapı ruhsatı müracaatı aşamasında belediyelerin yol, park, okul, cami vs hizmetlerinde kullanılmak üzere arsaların bir bölümünü encümen kararıyla bedelsiz olarak kamu yararına terk etmek zorunlu kalmaktadırlar. Yapı ruhsatlarının onayının bu zorunlu bedelsiz terklere bağlı olması sebebi ile gerek şahıs işletmeleri gerekse tüzel kişiliğe haiz işletmeler gayrimenkulleri üzerine yapmayı planladıkları yapılara başlayabilmeleri için böyle fedakârlıklara katlanmaktadırlar. Yeşil alan, yol, okul, cami ya da park yeri olarak kamulaştırılan bu yerleri bedelsiz terk eden işletmeler çoğu zaman muhasebe kayıtlarını atlamaktadırlar.

II- BEDELSİZ YAPILAN TERKLERİN KDV KANUNU KARŞISINDAKİ DURUMU

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. maddesinde; Türkiye’de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Aynı Kanun’un 17/2-b maddesinde; kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları ile genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının Katma Değer Vergisine tabi olmayacağı hüküm altına alınmıştır. Diğer taraftan, söz konusu gayrimenkuller ile ilgili olarak yüklenilen ve daha önce indirim konusu yapılan Katma Değer Vergisinin Kanunu’nun “İndirilemeyecek Katma Değer Vergileri” başlıklı 30. maddesinin (a) bendinde “Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi”nin indirim konusu yapılamayacağı hükmü bulunması sebebi ile ilgili madde gereğince bedelsiz teslimin gerçekleştiği dönem beyannamesinde hesaplanan vergiye ilave edilmek suretiyle beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir. Yine bedelsiz olarak terki yapılan arsanın aktifte kayıtlı değeri üzerinden arsa payı oranında hesaplanacak tutarının, Bağış ve Yardımlar hesabında izlenmesi gerekmektedir.

III- SONUÇ

İşletmeler yatırım amacıyla aktiflerine almış oldukları arsaların üzerinde yapacak oldukları binaların yapı inşaat ruhsatı müracaatı aşamasında, belediyelerce zorunlu terklerde bulunulması karşılığında izin verilmesi sebebi ile aktiflerindeki bu arsaların bir kısmını bedelsiz olarak belediyelere terk etmektedirler. Belediyelere yapılan bu bedelsiz terklerin arsa payı oranının aktif değeri üzerinden hesaplanacak tutarı Bağış ve Yardımlar hesabında izlenmesi gerekmektedir. Ayrıca arsaları aktife alırken indirim konusu yapılmış olan KDV’nin, bağış ya da bedelsiz terki yapılan kısma isabet eden oranında KDV’yi ilgili dönem Katma Değer Vergisi Beyannamesi ile Hesaplanan Katma Değer Vergisi olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

E-Yaklaşım / Eylül 2008 / Sayı: 62

(*) İnşaat Muhasebesi Uzmanı, Seranit Granit Seramik A.Ş. Muhasebe Müdür Yard.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir