osb kredi sözleşmesi

1- TANIMLAR :

Bu sözleşmede yer alan;

Bakanlık : Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
Banka     :  T. Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
Kanun    : 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununu,
Yönetmelik : Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği,
Esas ve Usuller : Bakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında düzenlenmiş bulunan Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri Projeleri Ödeneklerinin Kullanımı ve Kredilendirilmesine İlişkin Esas ve Usulleri,

OSB : …………………….. Organize Sanayi Bölgesini,

İfade eder.

2 – SÖZLEŞMENİN KONUSU :

OSB`nin gerçekleştirilmesi amacıyla Esas ve Usuller çerçevesinde kredi kullandırılmasıdır.
Tahsis edilen kredilere ait borç taahhütnameleri bu kredi sözleşmesinin tamamlayıcısıdır.
Bu sözleşme ve tamamlayıcısı olan borç taahhütnameleri ile OSB borçlandırılmıştır.

3- KREDİNİN ESASLARI:

a) Açılacak olan kredi OSB yapımının gerçekleştirilmesi gayesi dışında kullanılamaz.

b) Kredi taksitleri vadesinde tahsil edilir. Taksitlerin herhangi birisinin vadesinde ödenmemesi veya sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde, borcun tamamı muacceliyet kazanır. Bu tarihten itibaren borç bakiyesinin tamamının tahsiline gidilir.

c) Kredinin faizi, kredinin Bankanın mahalli şubesindeki OSB`nin Bakanlık Kredi Bağlantı hesabına geçtiği tarihten itibaren başlar ve bütün meblağın, tamamen itfa olacağı tarihe kadar devam eder.

d) Tahakkuk edecek faizler, her yılın 3l Aralık tarihinde gider vergisi ve banka komisyonu ile birlikte , itfa döneminde ise anapara taksiti ile birlikte tahsil edilir.

e) Banka işlemleri, T. Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. OSB, Banka lehine yıl sonlarında (31 Aralık tarihi itibariyle) kullandığı krediye uygulanan faize esas adat üzerinden yıllık % 0,5 (Bindebeş) komisyon öder.

f) Banka, tahakkuk ettirilen borç taksitlerinin vadesinde ödenmemesi halinde , alacağın tahsili için Bakanlık adına kanuni takip icrasına yetkilidir.

g) OSB, vade tarihinde kısmen veya tamamen ödenmemiş her meblağa geciken süre için T.C. Merkez Bankası tarafından kısa vadeli reeskont ve avans işlemlerine uygulanan faiz oranında gecikme faizi ödeyecektir.

h) Kredinin teminatı: Açılan bu kredi ile OSB, Bakanlık adına Bankaya karşı borçlandırılmış bulunmaktadır. Alınacak kredi karşılığında OSB arazisi, Banka tarafından Bakanlık adına birinci derecede ve sırada olmak üzere , kredinin % 40 fazlasıyla ipotek tesis edilecektir. Bakanlıkça OSB ye yıllar itibariyle yapılan her yıla ait kredi tahsis miktarı kadar gayrimenkul ipoteği teminat olarak alınır. Bu ipotek, sözü edilen yıllık kredinin tahsis tarihinden itibaren tesis edilir. Bölge arazisinin kamulaştırılmasından önce, OSB`yi oluşturan kurum ve kuruluşlara ait gayrimenkuller de ipotek olarak kabul edilebilir veya bankalardaki nakitleri üzerine bloke konularak da tesis edilebilir.

OSB`nin, Bakanlık tarafından kabul edilen haller dışında, bu sözleşme ve eki borç taahhütnameleri ile yönetmelik ve Esas ve Usuller hükümlerine uymaması halinde kredi ödemesi durdurulur ve ipotek paraya çevrilir. Ayrıca ek teminat olarak gereği halinde OSB gelirlerine Bakanlık adına Bankanın el koymasını kabul eder.

4- HAKEDİŞ VE ÖDEMELER :

a) Kredi ödemeleri, Bakanlık bütçe olanakları çerçevesinde ve Genel Bütçeden alınacak ödeneğin serbestliği oranında yapılır.

b) Hakediş raporları, OSB`nin sorumlu mimar veya mühendisi tarafından hazırlanarak imzalanmasını müteakip OSB Yönetim Kurulu tarafından tasdik edildikten sonra, Bakanlık tarafından veya Bakanlığın uygun göreceği merciler tarafından kredilendirme açısından vize edilecektir.

5- KATILMA PAYI:

a) OSB, tahsis edilen kredilere tekabül eden katılma payını da dikkate alarak yıllık yatırımlarını planlar.

b) OSB tarafından, Bankanın mahalli şubesinde açılacak katılma payı hesabına, tahsis talimatlarında belirtilen katılma payını; kullandırılan kredi miktarı oranında yatırdıktan sonra fiili kredi ödemeleri yapılır.

c) OSB, katılma payı hesabında birikecek meblağı, öncelikle gider vergisi, komisyon, vadesi gelmiş anapara taksitleri ve faiz borçlarının ödenmesinde kullandıktan sonra Bakanlık tarafından kredilendirilmeyen diğer giderleri için kullanır.

6- ARSA SATIŞLARI:

a) OSB, Bölge içinde Sanayi Tesisi kuracak katılımcılara tahsis edeceği arsalardan alacağı arsa tahsis ve satış bedellerini Bankanın mahalli şubesinde açılacak Arsa Satışları hesabına yatırır. Kredi borcu ödeninceye kadar bu hesabı Banka takip eder, tahsis veya satıştan elde edilen meblağ ile kredi taksitlerinin vadesinde ödenmesini sağlar.

b) Arazi tahsis ve satışlarından elde edilen meblağı OSB`nin yatırmadığının tespit edilmesi durumunda; söz konusu tutar peşinat ise tahsis veya satış sözleşmesinin yapıldığı tarihten, taksit ise vade tarihinden yatırılış tarihine kadar geçen süre için Banka, Bakanlık lehine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen oranlarda gecikme zammı uygular ve tahsilini takiben, Genel Bütçeye gelir kaydeder.

c) OSB`ce teminat olarak gösterilen ve bu nedenle satışına karar verilen veya katılımcıların borcundan dolayı satışına karar verilen gayrimenkullerin icra yoluyla satışı halinde; Bakanlık ve OSB alacaklarının öncelikli ödenmesi koşuluyla, Bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip alıcılara veya kredi alacaklısı kuruluşa satış yapılabilir. Satış ilanlarında kuruluş protokolünde yer alan katılımcı niteliklerine de yer verilir.

Taşınmazların kredi alacaklısı kuruluşa satılması halinde, kredi alacaklısı kuruluş, satın aldığı taşınmazı sadece OSB`nin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip gerçek veya tüzel kişilere en geç 2 yıl içerisinde satmak veya aynı nitelikteki gerçek veya tüzel kişilere kiraya vermek zorundadır.

d) OSB`lerin arsa satışlarından elde ettikleri meblağlar ödemesiz dönemde ve daha sonra borçlarının olmaması halinde taksit tarihleri ile bağlantılı olmak şartıyla Bankanın mahalli şubesinde açılacak vadeli hesaplarda değerlendirilir. Bu hesapta birikecek meblağ öncelikle gider vergisi, komisyon, vadesi gelmiş anapara taksitleri, faiz borçları ve tahsisi iptal edilen arsa bedellerinin iadesi için, kalanı da OSB`nin diğer işleri için kullanılır.

e) Arsa tahsisi ve satışı yapılan katılımcıların spekülasyon yapmamaları ve beyan ettikleri sanayi tesislerini Yönetmelikte belirlenen süre içinde kurmaları için OSB gerekli bütün tedbirleri alacak ve sattığı parsellerin tapu kayıtlarına da “geri alım hakkı” şerhini koyduracaktır. Arsa üzerinde, alıcı tarafından kurulacağı önceden beyan olunan Sanayi Tesisi, işletmeye açılmadıkça “geri alım hakkı” şerhi tapu kayıtlarından kaldırılmayacaktır.

7- BORCUN ÖDENMESİ :

OSB tarafından; kullandığı kredilere yıl sonları itibariyle, tahakkuk edecek, komisyon, gider vergisi, faiz ve kredi anapara taksit borçları, tahakkuklarını takiben ‘Katılma Payı Hesabı`ndan ve her ne ad altında olursa olsun (ön tahsis, kesin tahsis, satış v.b.) arsalardan elde edilen gelirlerin Bankada toplandığı ‘Arsa Satışları Hesabı`ndan ödenecektir.

Ödenmemesi halinde:

a) Vadesi gelmemiş borç taksitleriyle faizlerin ve gider vergilerinin tamamı muacceliyet kesbeder.

b) Banka, Bakanlık adına OSB nin gelirlerine el koyar.

c) OSB nin gelirlerine el koymak mümkün olmadığı veya OSB nin gelirleri borç ve faizleri karşılamadığı takdirde teminat olarak gösterilen gayrimenkul ipoteği Banka tarafından Bakanlık adına paraya çevrilir.

Katılımcıların, OSB`ye ait kredi borcunu kısmen veya tamamen vadesinden önce ödeme talepleri halinde, Bakanlık, Banka veya OSB tahsilden çekinemez.

8- BAKANLIĞIN DENETİMİ :

a) Bakanlık, kredi ödeme şekil ve şartlarını, Kanun, Yönetmelik, Esas ve Usuller veya bu sözleşme hükümleri çerçevesinde tekrar gözden geçirmeye, dilediği zaman değişiklik yapmaya, ek şart koymaya yetkilidir.

b) OSB nin; Kanun, Yönetmelik, Esas ve Usuller ve bu sözleşme hükümlerine uymaması halinde Bakanlık kredi ödemelerini durdurur.

c) OSB, Bakanlığın isteği üzerine Bölge hakkında her zaman tamamlayıcı bilgiyi vermeye mecburdur.

d) Bakanlık, kendi memurları veya görevlendireceği gerçek ve tüzel kişiler marifetiyle OSB`nin faaliyetlerini teknik, idari ve mali yönlerden dilediği zaman kontrol eder, yapılacak kontrol neticesinde düzeltilmesi gerekli görülen hususlar olduğu takdirde bu hususta Bakanlık tarafından verilecek talimatı OSB aynen yerine getirir.

9- İDARİ VE HUKUKİ İHTİLAFLAR :

a) Kredi muamelelerinden doğabilecek idari ihtilaflarda kesin karar Bakanlığa aittir.

b) Bu Sözleşmeden doğacak hukuki ihtilafların hal mercii Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleridir.

c) İcra işlemine zorunluluk hasıl olduğu takdirde icra masraflarını OSB ödeyecektir.

10- KREDİNİN AMAÇ DIŞINDA KULLANIMI :

İşbu sözleşme gereğince ödenecek kredinin herhangi bir kısmının sözleşmede açıklanan amaç ve şartlar dışında sarf edilmiş olduğunun tespit edilmesi halinde; OSB, Bakanlığın isteği üzerine bu meblağı derhal iade etmeyi kabul eder.

11- YÜRÜRLÜK :

Bu sözleşme, Noter tasdikinden itibaren yürürlüğe girer, verilen kredinin anapara ve faiz tutarı tamamen ödeninceye kadar yürürlükte kalır ve OSB nin sözleşme hükümlerine uymaması halinde Bakanlıkça feshedilir.

12- TAMAMLAYICI EVRAKLAR: .

OSB tarafından düzenlenecek olan borç taahhütnameleri bu sözleşmenin ayrılmaz tamamlayıcısıdır.

Bu sözleşme 12 (oniki) maddeden oluşmuştur.

OSB ADINA                                                           SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ADINA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir