KOOPERATİF GENEL KURUL KARARLARININ İPTALİ

Y23HDEsas : 2013/5937Karar : 2013/7012Tarih : 12.11.2013 KOOPERATİF GENEL KURUL KARARLARININ İPTALİ

Kooperatif genel kurul kararlarının iptal edilmesi talebi ile açılan davada, yetersiz ve
gerekli araştırma ve incelemeyi içermeyen bilirkişi raporuna dayalı olarak hüküm tesisi isabetsizdir.fk

DAVA VE KARAR:

Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.YARGITAY 23. HUKUK DAİRESİ KARARI:Davacı vekili, müvekkilinin … Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 2009/411 esas 2010/173 karar sayılı ilamına göre davalı kooperatifte ortak olmasına rağmen 27.06.2011 tarihli genel kurula katılmasının kasıtlı olarak engellendiğini, genel kurula sunulan bilançonun gerçeği yansıtmadığını ve anasözleşme ile TTK`nın 380. maddesine göre ibra kararlarının geçersiz olduğunu ileri sürerek,
27.06.2011 tarihli genel kurul kararlarının iptal edilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, kooperatif hissesini eşine devir eden davacının kooperatif ortağı olmadığını, bu nedenle aktif dava ehliyetinin bulunmadığını davacının hangi genel kurul kararına dava açtığı açık olmadığından yasanın öngördüğü dava açma koşullarının oluşmadığını, savunarak, davanın husumet ve esastan reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Mahkemece, yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre; davacının dava konusu kooperatifte eşi ile birlikte 1/2 oranında müşterek malik olduğu, bu nedenle kooperatif ortağı olduğu, kooperatif bilançosunun gerçeği yansıtmadığı, daha önce iptal edilen genel kurulda seçilen yönetim kurulu üyelerinin aynen seçilmesinin dahi genel kurulun iptalini gerektirdiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir. Dava, kooperatif genel kurulunun iptali istemine ilişkindir.

Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş ise de, hükme esas alınan bilirkişi raporu gerekli araştırma ve incelemeyi içermemektedir.

Bu nedenle kooperatifin tüm defter, kayıt ve belgeleri, yapılan genel kurul tutanakları celp edilip gerekirse kooperatif hususunda uzman bir bilirkişi heyetiyle kooperatif merkezinde inceleme yaptırılarak, davacının dava dilekçesinde davalının cevap dilekçelerinde ileri sürdükleri hususlar, Kooperatifler Kanunu ve davalı kooperatif anasözleşmesi hükümlerine göre tek tek incelenerek, açıklamalı gerekçeli ve denetime elverişli rapor alınıp oluşacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, soyut gerekçelere dayalı bilirkişi raporunun hükme esas alınması doğru görülmemiş, bu itibarla kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ:

Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına ( BOZULMASINA ), oybirliği ile karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir