KOOPERATİF YÖNETİM KURULU ZİMMET SUÇU- KEMAL ÖZMEN DANIŞMANLIK

Y5CDEsas : 2010/948Karar : 2012/9856Tarih : 04.10.2012 ZİMMET
KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNUN TÜZEL KİŞİLİK KAZANMASINDAN SONRA KAMU GÖREVLİSİ GİBİ CEZALANDIRILMALARI MÜMKÜN OLABİLİR

bir kooperatifin düzenlenecek ana sözleşmesi noterce onaylanıp ilgili Bakanlıktan alınacak izinden ve Ticaret Siciline tescil edildikten sonra tüzel kişilik kazanacağı ve ancak tüzel kişilik kazanmış kooperatiflerin yönetim kurulu başkan, üye ve memurlarının, kamu görevlisi gibi cezalandırılmalarının mümkün olabilir.

DAVA VE KARAR:

Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
YARGITAY 5. CEZA DAİRESİ KARARI:1163 sayılı Kooperatif Yasasının 2, 3 ve 7 nci maddelerinde açıklandığı üzere bir kooperatifin düzenlenecek ana sözleşmesi noterce onaylanıp ilgili Bakanlıktan alınacak izinden ve Ticaret Siciline tescil edildikten sonra tüzel kişilik kazanacağı ve ancak tüzel kişilik kazanmış kooperatiflerin yönetim kurulu başkan, üye ve memurlarının, kamu görevlisi gibi cezalandırılmalarının mümkün bulunmasına göre, kooperatifin tüzel kişilik kazanıp kazanmadığı tespit edilerek sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğinin gözetilmemesi,

SONUÇ:

Kanuna aykırı, sanık müdafiin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden sair yönleri incelenmeyen hükmün 5320 s. Kanunun 8/1 inci maddesi gözetilerek CMUK`nın 321 inci maddesi uyarınca ( BOZULMASINA ),  oybirliği ile karar verildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir