A RSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ ( Kooperatif – İşin Nama İfa Yoluyla Yapılmasına İzin – Bekletici Mesele )-KEMAL ÖZMEN DANIŞMANLIK

A


İŞİN NAMA İFA YOLUYLA YAPILMASINA İZİN ( Arsa Payı Karşılığı İnşaat )
BEKLETİCİ MESELE ( Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi )

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince, gecikme tazminatı; eksik ve kusurlu işler bedelinin tahsili ve nama ifa talepleri hakkında karar verilmesi istemlerinin kabul edilebilmesi için;

Yanlar arasındaki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin ya resmi şekilde yapılması ya da sözleşmenin tarafları bağlayıcı nitelikte olması gerekmektedir.fk

DAVA VE KARAR:

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün  temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş olmakla, Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra eksiklik sebebiyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY 15. HUKUK DAİRESİ KARARI:Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı olarak açılmış olup; sözleşme konusu işin nama ifa yoluyla yapılmasına izin verilmesine: gecikme tazminatıyla eksik ve kusurlu işler bedelinin davalılardan tahsiline karar verilmesi istemlerine ilişkindir.

Mahkemece, 10.000,00 TL gecikme tazminatının davalılardan tahsiline, fazlaya dair istemin reddine karar verilmiş ve verilen karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

Davacıyla davalılardan SS. G… Tur. Konut Yapı Koop. arasında 1.10.1996 tarihli adi yazılı şekilde sözleşme yapılmıştır.

Davacı arsa sahibi;
Davalı kooperatif ise yüklenicidir.    Diğer davalılar da sözleşmeyi garanti eden sıfatıyla imzalamışlardır.

Ancak, davacı kooperatif tarafından, bu davanın davalıları hakkında Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne, yanlar arasındaki 1.10.1996 tarihli sözleşmeye dayalı olarak açılan davada; sözleşme gereğince davacıya verilmesi gereken bağımsız bölümlerin “tesliminde” davalıların temerrütlerinin gerçekleşmiş olduğu iddiasıyla, gecikme tazminatının tahsili istemiyle başlatılan icra takibine davalıların vaki itirazlarının iptaline karar verilmesi istenmiş ve mahkemece verilen 2008/134 Esas ve 2010/383 Sayılı kararla itirazın iptali davasının kabulüne karar verilmiş ve verilen karar, Dairemizin 2010/6987 Esas ve 2012/506 Karar sayılı ilamıyla, davaya dayanak alınan yanlar arasındaki sözleşmenin, “geçersiz” olduğu gerekçesiyle “davanın reddine” karar verilmesi gerektiğinin kabulüyle karar bozulmuş ve ayrıca Dairemizin 7.2.2013 tarih, 2012/3004 Esas ve 2013/847 Karar sayılı ilamıyla da davacı kooperatifin karar düzeltilmesi isteminin reddine karar verilmiştir.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince, gecikme tazminatı; eksik ve kusurlu işler bedelinin tahsili ve nama ifa talepleri hakkında karar verilmesi istemlerinin kabul edilebilmesi için;
yanlar arasında somut olayda uygulanması gereken 818 Sayılı B.K.`nun 213, Türk Medeni Kanunu`nun 706, Tapu Kanunu`nun 26 ve Noterlik Kanunu`nun 60. maddeleri uyarınca arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin, kural olarak “zorunlu şekil” koşuluna uygun olarak yapılması zorunludur. Ancak, bazı ayrık hallerde resmi şekle uygun olarak yapılmamış olduğu halde, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin, taraflarını bağlayıcı olduğu kabul edilebilir.

O halde, eldeki davanın dinlenebilir olabilmesi için yanlar arasındaki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin ya resmi şekilde yapılması ya da sözleşmenin tarafları bağlayıcı nitelikte olması gerekmektedir. Buna göre Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne açılan sözü edilen davanın Dairemizin bozma ilamı doğrultusunda reddine karar verilmesi ve kararın kesinleşmesi durumunda bu davanın da reddi gerekecektir. Açıklanan bu sebeplerle, Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne açılan davada verilecek kararın, bu davanın sonucunu etkileyecek nitelikte olduğu açıktır.

O halde, mahkemece sözü edilen Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ndeki davanın “ön mesele” sayılmasına ve Dairemizin az yukarda tarih ve sayısı belirtilen bozma ilamı gereğince, davanın reddine karar verilmesi ve verilecek kararın kesinleşmesi durumunda bu davanın da reddine karar verilmesi; aksi durumda ise, varılacak yargılama sonucuna göre uyuşmazlığın çözüme bağlanması gerekecektir.

Açıklanan sebeplerle karar bozulmalıdır.

SONUÇ:

Yukarıda açıklanan sebeplerle kararın ( BOZULMASINA ), bozma sebebine göre taraf vekillerinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir