Bakan Yazıcı’dan kooperatif açıklaması

Bakan Yazıcı’dan kooperatif açıklaması

SİNAN USLU
ANKARA

Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, kooperatif kurmak için vatandaşların artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gelmek zorunda kalmayacağını bildirdi. Yazıcı, “Vatandaşlarımıza rehberlik edecek örnek ana sözleşmeleri hazırladık. Bunlara göre kurulacak kooperatiflerin kuruluş izin işlemleri Ticaret İl Müdürlükleri’nde yapılacak. Böylece küçük tasarruflar kooperatif girişimlerle daha hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılacak” dedi.

Günümüzde ticaretin kolaylaştırılması, ekonomik kalkınma için hayati önem arz ettiğini belirten Yazıcı, bu kapsamda Bakanlık olarak ticari hayatta meydana gelen değişmelere paralel mevzuat düzenlemelerine hızla devam ettiklerini vurguladı. Bakan Yazıcı, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile ticari hayatın ihtiyaçları doğrultusunda yeni örnek ana sözleşmeler hazırlayarak yürürlüğe koyduklarını kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkartılan son genelge ile Ticaret İl Müdürlükleri’ni kooperatif kurma izni ile yetkilendirdiklerini bildiren Yazıcı, şunları kaydetti:
“Hazırlanan bu genelge ile 15 Kasım 2012 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamış olan 81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri’ne karayolu yolcu, karayolu yük, üretim ve pazarlama, kadın girişimi üretim ve işletme, tüketim, temin tevzi, turizm geliştirme, küçük sanat, yaş sebze ve meyve pazarlama, pazarcılar işletme kooperatiflerinin kuruluş ve ana sözleşme değişikliklerine izni verme yetkisi devredildi.

Böylelikle kooperatif ortakları kuruluş izni için Bakanlığın merkez teşkilatına ulaşma zahmetinden kurtulmuş oldu. Hizmetin yerinden verilmesi ile vatandaş ve idare arasındaki mesafe sıkıntısı ortadan kalktı, bürokratik işlem süreci kısaldı ve kırtasiye masrafları azaldı. Bahsi geçen kooperatif türlerinin ekonomik rekabetten uzak kalmamaları, konjonktür ve mevzuat yapılarının uygunluğunun bir an önce sağlanması amacıyla yeni örnek ana sözleşmeler Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlandı. Yeni örnek ana sözleşmeler mevcut düzenlemelerdeki sıkıntılar göz önünde bulundurularak ve ticari mevzuata getirilen son değişikliklere göre uyarlandı. Kooperatif kurmak veya ana sözleşmelerinde değişiklik yapmak isteyen vatandaşlarımız; Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan örnek ana sözleşmelerin boş yerlerini doldurup, noterde onaylattıktan sonra kooperatifin türüne göre ilgili evrakını tamamlayarak, Ticaret İl Müdürlükleri’nde işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Bakanlık olarak her alanda olduğu gibi kooperatif kurmak veya ana sözleşme değiştirmek isteyen vatandaşlarımıza daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenilir hizmet sunmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir