Buna göre aidat borcunu ödeyecek olanlar bağımsız bölümlerin malikleridirler. Diğer bir deyişle bağımsız bölümler tapuda sizin adınıza ise aidat borcundan da siz sorumlu olacaksınız. Müteaahhitin işi geç teslim etmesinden doğan bir zararınız varsa, örneğin müteahhit adına olacak daireler hala sizin adınıza göründüğü için bir de o daireler için aidat ödemek durumunda kalırsanız müteahhit ile aranızdaki eser sözleşmesine aykırılıktan fazladan ödediğiniz aidatların iadesini talep edebilirsiniz.

Sayın Av. Ali Yüksel,
2004 yılında 68 daire karşılığı arsamı müteahhite verdim. 2007 yılının Ağustos ayında bu daireleri teslim etmesi gerekiyordu ancak halen teslim etmedi. Kat irtifakı kuruldu ve site yönetimi oluşturuldu. Müteahhit daireleri teslim etmediği için Mart 2011 ayı sonuna kadar bana ait 68 dairenin aidatını kendi ödüyordu. Ancak Nisan ve Mayıs 2011 aidatlarını ödemedi. Site yönetiminin avukatı beni arayıp, bu aidatların ödenmesini talep etti. Müteahhit tarafından teslim edilmeyen dairelerin aidatlarını ödemek mal sahibine mi yoksa müteahhite mi aittir? Bu duruma ait tavsiyeleriniz ve bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Hakan Unutmaz
Hakan Bey,
Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır. Kat Mülkiyeti Yasası’nın 20. madde hükmüne göre kat maliklerinden her biri, başka türlü anlaşma olmadıkça ana taşınmazla ilgili giderler ile toplanacak avansa arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. Buna göre aidat borcunu ödeyecek olanlar bağımsız bölümlerin malikleridirler. Diğer bir deyişle bağımsız bölümler tapuda sizin adınıza ise aidat borcundan da siz sorumlu olacaksınız. Müteaahhitin işi geç teslim etmesinden doğan bir zararınız varsa, örneğin müteahhit adına olacak daireler hala sizin adınıza göründüğü için bir de o daireler için aidat ödemek durumunda kalırsanız müteahhit ile aranızdaki eser sözleşmesine aykırılıktan fazladan ödediğiniz aidatların iadesini talep edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir