İlişik Kesme Belgesi hk.

Başlık İlişik Kesme Belgesi hk.
Tarih 23/06/2012
Sayı B.07.4.DEF.0.02.10.00-2010/3-14
Kapsam

T.C.

ADIYAMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.02.10.00-2010/3-14

23/06/2012

Konu

:

İlişik Kesme Belgesi

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, veraset yoluyla intikal eden mallarla ilgili olarak veraset intikal vergisi beyannamesinin tarafınızdan verildiği, Tapu ve Trafik Tescil Müdürlüğüne ibraz edilmek üzere veraset intikal vergisi ilişik kesme belgesini talep ettiğiniz, intikal eden mallara ilişkin borçları bulunmamakla beraber bazı mirasçıların veraset ve intikal vergisi dışında vergi dairesine borçlarının bulunması nedeniyle ilişik kesme belgesinin verilmediği belirtilerek, tarafınıza ilişik kesme belgesinin verilip verilemeyeceği hususunda görüş istenilmektedir.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, 5 inci maddesinde de veraset ve intikal vergisinin mükellefinin, veraset yoluyla veya ivazsız bir şekilde mal iktisabeden şahıs olduğu hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 17 inci maddesinde, “Amme idare ve müesseseleri, bankalar, bankerler, kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri sair şirket ve müesseseler, mahkemeler ve icra daireleri istihkak sahiplerine bu verginin mevzuuna giren herhangi bir muamele dolayısiyle para ve senet verebilmek için evvelemirde verginin ödenmiş olduğuna dair vergi dairesinden verilmiş bir tasdikname talebederler.

Tasdikname ibraz etmeyen hak sahiplerinin istihkaklarından, veraset yoluyla intikallerde yüzde 5, ivazsız intikallerde yüzde 15 oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yaptıktan sonra, bakiyesini verebilirler. Tevkifatı yapanlar, tevkif ettikleri parayı en geç bir hafta içinde bulundukları yerin malsandığına yatırmaya ve keyfiyeti bağlı bulundukları vergi dairesine yazı ile bildirmeye mecburdurlar.

Tevkifat yapmadan para ve senet verenlerle tevkif ettikleri parayı yukarıda belirtilen süre içinde malsandığına yatırmayanlardan (Hakimler hariç), tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paralar Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edilir. Tevkifatı yapan ilgili kuruluşların, bu görevleri süresinde yerine getirmeyen sorumlularından, tevkif etmeye ve yatırmaya mecbur oldukları paraların % 10’u oranında ayrıca ceza tahsil olunur.” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanun’un 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında “Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenilmeksizin yapılır. Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir aynı hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellef ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 17 ve 19 uncu maddeleri gereğince vergi dairesince ilişik kesme belgesinin verilmesi, intikali yapılan gayrimenkule ve mallara isabet eden veraset ve intikal vergisinin tamamen ödenmesi şartına bağlı olup, bu şartın yerine getirilmesi halinde ilişik kesme belgesinin verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca, mirasçılara ait diğer amme borçlarının ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre cebri takibatlarının yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir