Yapay Zeka Sitelerde Aidat Tutarını Düşürüyor.

Yapay Zeka Sitelerde Aidat Tutarını Düşürüyor.

MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

Günümüzü ve Geleceğimizi şekillendirmeye başlayan Yapay Zeka süreçleri en sonunda site yönetimleri ve kooperatifler için de önemli olmaya başladı.

Bir çok şirket için yapay zeka veya makine öğrenmesi ile operasyonel maliyetler her geçen gün düşürülmeye çalışılıyor. Yapay zeka ile optimal stok, üretim talep miktarı, satış trendleri, personel devir hızı gibi veriler bir araya getirilerek elde edilen anlamlı sonuçlar ile kaynak israfı, öğrenen bir sistem ile minimuma indiriliyor. Artık Amazon gibi dünya devlerinde özgeçmişlerin bile yapay zeka ile değerlendirildiğini, ölçme yerleştirme süreçlerinin bu şekilde planlandığını görüyoruz.

Toplu Yapı ve Sitelerde Yapay Zeka Uygulaması Nasıl Oluyor ?

Toplu yapı ve sitelerde yapay zeka hangi noktada ve nasıl devreye giriyor derseniz tabi ki ortak alan enerji maliyetlerini ölçerek, hesaplayarak, öğrenerek ve öneri sunarak düşürmesi sayesinde. Bildiğiniz üzere sitelerin ve kooperatiflerin en büyük gider kalemleri arasında ortak alan enerji giderleri bulunuyor. En azından bizim danışmanlık hizmeti verdiğimiz bir çok toplu yapı site, sanayi sitesi ve kooperatiflerde bu şekilde.

Enerji maliyetlerin her geçen gün artması ister istemez aidatlara yansıyor ve kat maliklerini olumsuz olarak etkiliyor. Sensörlü lambalarla daha düşük elektrik faturası ödeyip, enerji verimliliği sağlayacağınızı düşünüyorsanız sanki biraz daha tasarruf anlamında yapmanız gerekenler var gibi.

Peki Yapay Zeka aidat tutarlarını nasıl düşürüyor ?

Mevcut durumda toplu yapı ve sitelerde enerji giderlerinin tasarruf yöntemi ile ilgili en büyük eksiklik sistemin insan yoğunluk oranları ve bölgelerini dikkate almadan çalışması, çok yakın zamanlarda tamamlanmış ve akıllı bina olarak pazarlanmış binalar da bile gerçek hayat şartları ve günlük hayat döngüsünden bağımsız olarak enerji harcamaları gerçekleştiriliyor.

Yapay zeka sayesinde ısıtma, soğutma elektrik ve diğer sistemlerin çalışma saatlerini ve alanlarını insan yoğunluğu analiz ederek planlandığı takdirde enerji giderlerinde büyük ölçüde düşüş sağlanabiliyor. Örnek olarak binada daha az kullanılan alanlara daha az enerji sarf edilmesi gibi.

Sitenizde veya binanızda

Saatlik, Günlük, Haftalık insan yoğunluğu nerelerde ve ne zaman gerçekleşiyor ?

  • Yoğunluk hangi saatte başlıyor ?
  • Yoğunluk hangi saatlerde en yüksek noktasına ulaşıyor ?
  • Yoğunluk hangi saatlerde azalmaya başlıyor ?

Yapay zeka binada insan davranışlarını , kullanım alışkanlıklarını ve insan yoğunluğu trendlerini analiz ederken hangi bölgeler daha yoğun ve bu yoğunluk akısı nasıl gerçekleşiyor gibi analizleri elde edip, nasıl bir enerji tüketimi olduğunu anlayarak bütün gün kimsenin geçmediği koridorları daha çok kullanılan bölgeler kadar ısıtmanıza veya soğutmanıza gerek olmadığı gibi bir çok konuda önerilerde bulunuyor.

Hali hazırda bir çok büyük alışveriş merkezi ve İstanbul’da bilinen plazalarda kullanılan bu yöntem site ve toplu yapılarda da kullanılabiliyor.

Sonuç olarak önümüzdeki günlerde hayatımızın bir çok alanında daha da çok karşımıza çıkacak yapay zeka veya makine öğrenmesi süreçlerini günlük hayatımızı nasıl etkileyecek hep beraber göreceğiz.

Bu noktada enerji kimlik belgesi alma yükümlülüğünün tarihinin de en geç 01.01.2020 olduğunu hatırlatmak isterim.

Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.”

28 nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yer alan düzenlemenin geçici 5. maddesiyle bu zorunluluk 1 Ocak 2020 yılına ertelenmiştir.

Saygılarımla

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir