İMAR BARIŞI KAPSAMINDA YAPILAN ÖDEMELER AMORTİSMAN YOLU İLE GİDERLEŞTİRİLEBİLİR

Bilindiği üzere bir süredir şirketler tarafından ödenen imar barışı tutarlarının gider mi yoksa maliyet olarak mı  dikkate alınacağı konusunda tereddüt yaşanıyordu.

Bu konuda bir çok özelge talep edilmesi nedeni ile  maliye bakanlığı’nın konu ile ilgili görüşü merak ile beklenmekteydi.

Maliye bakanlığı tarafından imar barışı kapsamında olan ödemelerin taşınmazın iktisadi kıymetini artıran giderler kapsamında değerlendirilmesi nedeni ile maliyet bedeline eklenmesi gerektiği yönünde görüş bildirildi.

Özelgenin sonuç bölümünü aşağıda bulabilirsiniz.

Saygılarımla

Şirketiniz adına kayıtlı taşınmaz için 7143 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca yararlanacağınız imar barışına istinaden ödenecek olan kayıt bedelinin, taşınmazın iktisadi kıymetini artıran giderler kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu taşınmazın maliyet bedeline eklenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, taşınmazın amortisman süresinin tamamlanmamış olması halinde, maliyet bedeline dahil edilecek söz konusu tutarın taşınmazın kalan amortisman süresine göre itfa edilmesi; taşınmazın amortisman süresinin tamamlanmış olması halinde ise, maliyet bedeline eklenen söz konusu tutarın taşınmaza ilişkin faydalı ömür ve amortisman oranı dahilinde aktife alındığı tarihten itibaren itfa edilmesi icap etmektedir.

İmar Barışı ödemeleri gider midir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir