Yapı Kayıt Belgesi ( İmar Barışı) ile ilgili uygulamaya yönelik soru ve cevaplar-EVREN ÖZMEN
Detaylı bilgi için [email protected]
Soru: Aile apartmanımızın en üst katına bir kat daha çıktık, ancak henüz inşaat bitmedi. Yapı Kayıt Belgesine başvurabilir miyiz ?
Cevap: Yönetmelikte inşaat halindeki yapılar için aşağıdaki açıklama yapılmıştır.
” İnşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.”
Soru: 4 kat inşaat ruhsatlı apartmanımıza 5. Katı çıktık. Yapı kayıt belgesi için tutarı tamamı için mi yoksa 5.kat için mi yapmamız gerekmektedir
Cevap: Sadece 5.kat için hesaplama yaparak ödeme yapmanız gerekmektedir.
Soru: Kat irtifak tapum var, kat mülkiyetine çevirmek istiyorum. Ancak apartmanda diğer kat malikleri imara aykırı işlemler yaptı. Kendi dairemi kat mülkiyetine çevirebilir miyim ?
Cevap: Öncelikle ruhsata aykırı imalat yapan ve iskan alınmasına engel olan diğer maliklerin yapı kayıt belgesine başvurması, daha sonra hep beraber veya vekalet verdiğiniz kat maliki aracılığı ile kat mülkiyeti tapusu için başvurabilirsiniz.
Soru: Yapı kayıt belgesi için bütün bina adına ben başvurabilir miyim ?
Cevap: Yapının iskansız olması durumunda Evet başvurabilirsiniz. Tutarı diğer kat maliklerinden talep edebilirsiniz. Aşağıdaki ekrandan başvuru yapılacaktır. Bu nedenle mutlaka diğer kat malikleri ile mutabık kalmadan apartman adına başvuruda bulunmamanız gerekmektedir.
Soru: 500 metrekare 2 ortak hisseli arsamız var, ancak arsanın üzerindeki yapı bana ait, sadece ben mi ödeme yapacağım ?
Cevap: Yapı Kayıt Belgesi bedeli 250m² arsa yüzölçümü ve 100m² toplam yapı alanı için yapı sahibi sizin tarafından oluşturularak ödenecektir.
Diğer ortak her ne kadar arsada haksahibi olsada kendisine ait yapı bulunmadığından dolayı herhangi bir bedel ödemeyecektir.
Hata: İletişim formu bulunamadı.