2017 YILI İÇİNDE OLUŞAN MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ

2017 YILI İÇİNDE OLUŞAN MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ

Ekran Resmi 2017-03-26 22.21.19

 

 

  • Kurumlar Vergisi Kanunu 32/A maddesine eklenen hüküm ile Devreden Yatırıma Katkı Paylarının Yeniden Değerleme Oranıyla artırılması imkanı getirilmiştir.

 

  • Yatırımın tamamlanmış olması gerekmektedir.
  • Kalan Yatırıma katkı tutarına
  • Yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda
  • VUK yeniden değerleme oranı uygulanabilecektir.
  • Uygulama verilen örnek kapsamında 2017 yılından itibaren uygulanabilecektir.

 

 

  • 01.2017 tarihinden itibaren uygulanacak Reeskont Faiz Oranı %9,75 dir.

 

  • Kurumlar Vergisi Kanunun 4/ö maddesi ile Bölgesel Yönetim merkezleri Kurumlar vergisinden muaf tutulmuşlardır.

 

Bu kurumlar zaten yabacı sermaye mevzuatı kapsamında kurulan İrtibat büroları ile aynı kapsamdadır.

 

Bölgesel Yönetim Merkezleri de İrtibat büroları gibi ekonomi bakanlığından izin almalı ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Uygulama Yönetmeliğine uygun olmalıdır.

 

Bunların tüm giderlerinin yurtdışından karşılanması, Türkiye de hiç bir ticari faaliyette bulunmamaları halinde kurumlar vergisinden muaf olacaklardır.

 

Gelir vergisi kanunu 23/14 ve 23/14a ya göre ise çalışanlarının ücretleri yurtdışından ödenmesi şartıyla çalışanların gelir vergisi de olmayacaktır.

 

 

 

  • Okul ve rehabilitasyon merkezlerinin açılışlarından itibaren uyguladıkları 5 yıllık kurum ve gelir vergisi istisnasına , Aile ve sosyal politikalar bakanlığından açılış izni almış olan 0-24 ay arası için KREŞ ler ile 25-66 ay arası GÜNDÜZ BAKIM EVLERİ gelirleri de eklenerek bu faaliyeti yapanların kazançları 5 yıl kurum ve gelirler vergisinden istisna tutulmuştur. Okullar dahil istisnadan yararlanmak için eskiden maliye bakanlığına başvurmak gerekiyordu. Bu da uygulamadan kaldırılmıştır. Maliyeye başvurmak gerekmemektedir.

 

 

 

 

  • Sat Geri kirala işlemlerinde köklü değişiklikler yapılmıştır.

 

  • Sınai mülkiyet haklarındaki kazanç istisnası tekrardan düzenlenmiştir.

 

  • Nakit sermaye artırımları üzerinden hesaplanan faiz indirim oranı 2016 yılı için %13,57 dir.

 

  • KDV nin NAKDEN iadesi YMM ile talep edilecekse verilecek teminat mektubu idaenin %120 si oranında olursa Nakit ödeme 5 iş günü içinde hemen yapılır. İade dilekçesi ve YMM raporu hariç tüm bilgi ve belgeler verilmiş olmalıdır. (İTUS için %60)

 

6 ay içinde YMM raporunun verilmesi gereklidir. YMM raporunu takip eden 2 ay içinde incelemenin tamamlanmış ve teminat mektubunun iade edilmiş olması gerekmektedir.

 

  • KDV uygulama tebliğinin III/C-5.6 bölümünün son paragrafına gelen düzenleme ile artık ALICI tarafından dava konusu yapılan faturaların KDV leri dava sonuçlanınca ve sonuçlandığı yıl kanuni deftere kayıt yapıldığında yıl geçse dahi İndirim konusu yapılabilecektir.

 

  • Sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmemesi halinde kanuni süresinden sonra yapılması halinde beyan edilen bu KDV takvim yılı aşılmamak şartıyla indirim konusu yapılabilmektedir.

 

  • Serbest Bölgeler Kanununda yapılan değişiklikle, bu Kanun kapsamında kazançları gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulan kullanıcılar ve işleticilerin yatırım ve üretim safhalarında Bakanlar Kurulunca belirlenecek vergi dışı teşviklerden yararlandırılabileceği belirlenmiştir.(ARGE- YATIRIM TEŞVİK vb)

 

6772 sayılı Kanunla bu bende eklenen cümle ile, serbest bölgelerde, bakım, onarım, montaj, demontaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme, depolama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan ve hizmetin tamamını Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara veren hizmet işletmelerinin, söz konusu hizmetlere konu malların serbest bölgelerden Türkiye’ye herhangi bir şekilde girişi olmaksızın yabancı bir ülkeye gönderilmesi şartıyla bu hizmetlerden elde ettikleri kazançları da gelir ve kurumlar vergisi istisnası kapsamına alınmıştır. Düzenleme, 24.02.2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Bakanlar Kuruluna, stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımlar ile konusu, sektörü ve niteliği itibariyle proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlara yönelik olarak, Kanunun 7/b maddesine göre yurt dışından serbest bölgeye gelen mallarda binde 1, serbest bölgeden Türkiye’ye çıkarılan mallarda ise binde 9 nispetinde alınan ücretlere ilişkin bu oranları, bölge, sektör, faaliyet alanı veya yatırım türü itibariyle sıfıra kadar indirme, farklılaştırma veya kanuni seviyesine kadar artırma yetkisi verilmiştir. Bu yetkiyi hangi sektörler ve ne şekilde kullanacağı daha sonar belli olacaktır.

 

Bakanlar Kurulunun %85 lik ihracat oranını %50’ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltme konusundaki yetkisi genişletilerek bu yetkiyi, stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımlar ile konusu, sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlara yönelik olarak, bölge, sektör ya da faaliyet alanı itibarıyla farklılaştırarak veya kademelendirerek kullanabilme imkânı getirilmiştir. Bu yetkiyi nasıl kullanacağı daha sonar belli olacaktır.

 

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. Maddesinin (f) fıkrasına eklene “serbest bölgeler”ibaresiyle, serbest bölgelerdeki binaların inşaatlarının sona erdiği tarihi takipeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süreyle geçici bina vergisi muafiyetindenyararlanması sağlanmıştır.

 

  • DİİB kapsamında KDV ödemeden temin edilen Hammaddelerle üretim yapıldıktan sonra İhraç kayıtlı teslim veya eş değer eşya kullanımında iade alınabilmesi için iade alınacak KDV de kısıtlama var dikkat edilmelidir. Ayrıca DİİB kapanmasının beklenmesi gerekmektedir.

 

Bu işlemden kurtulmanın yolu malı İhracatçı firmaya ve KDV li olarak satmaktadır. Ama mal mutlaka DİİB kapanması için ihraç edilmelidir. Sonrasında da ihracat yapan firmanın ödediği KDV yi geri alması mümkün olabilecektir. Hiç bir kısıtlamaya tabi olmayacaktır.

 

 

  • Hekimlerin hastanelere düzenlediği faturalar işgücü teslimi sayılmayacak ve KDV oranı %8 olup kdv tevkifatı da yapılmayacaktır.

 

  • KDV tevkifatının olması gerekenden fazla yapılması halinde düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

 

  • Serbest bölgelere veya bu bölgelerden ihraç amaçlı yapılan YÜK taşımalarında KDV istisna olmuştur.

 

  • Konut teslimlerinde ankastre ürünler ayrıca fatura da gösterilip kendi kdv oranlarından faturalanacaktır.

 

  • Konut teslimlerindeki kombi, mutfak, cam balkon, duş teknesi duş kabini, küvet, batarya, panel radyatörler ise yüklenilen KDV olarak iade alınabilecektir.

 

  • KOBİ lerin KV 19 kapsamında birleşmelerinde 3 hesap dönemi Kurumlar Vergisi %75 e kadar indirimli uygulanabilecektir. (KOBİ 250 kişiden az çalışanı ve yıllık cirosu veya aktif toplamı 40 milyon TL den az olan işletmelerdir.)

 

Uygulamadan Sanayi sicil belgesine sahip ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden KOBİ ler faydalanabilecektir.

 

 

Bakanlar Kurulu uygulamaya ilişkin karar verecek ve usul ve esasları yayınlayacaktır.

 

  • İndirimli oranda yapılan konut teslimlerinden kaynaklanan KDV iadeleri yıl içinde NAKDEN yapılabilecektir.

 

  • İndirimli orana ait KDV iadelerindeki limit 2016 ve 2017 yılları için 10.000 TL olarak indirilerek uygulanmaya başlamıştır.

 

  • Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri ve Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde Damga Vergisi oranının farklı oranlara getirilmesi imkanı getirilmiştir. Bu konuda DV oranında değişiklik olacaktır.

 

  • Gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harçları düşürülecektir. Kanunda yapılan düzenleme ile oran değişikliği ve düşüklüğü meydana gelecektir.

 

  • Türkiye Dışında Mukim olanlara ilk defa yapılacak olan konut ve iş yeri teslimleri 01 nisan 2017 tarihinden itibaren KDV istisna olacaktır. 1 yıl içinde bu gayrimenkullerin satılmaması ve bedelin yurda döviz olarak getirilmesi şartı bulunmaktadır.

 

  • Yat, Kotra, Tekne ve Gezinti gemilerindeki KDV oranı %1 e düşürülmüştür. ÖTV de %0 a düşürülmüştür.

 

  • Aynı maddede yapılan değişiklik ile 6663 sayılı Kanun ile teslimleri (10.02.2016 tarihi itibariyle) KDV’den 13/ı istisna edilen; küspe, tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapiyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ile gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddeler KDV oranı %18 olmuştur.

 

ANCAK bu ürünler 13/ı kapsamında KDV den istisnadır.

 

  • Ödeme Vadesi ertelenen SGK primlerinin 2016 yılında KKEG yapılması ve 2017 yılında indirilmesi yerinde olacaktır.

 

  • Kara, Deniz, Hava ulaştırma hizmetleri YÜK VE YOLCU taşımacılığı navlun gelirlerinin yurda getirilmesi şartıyla DAMGA vergisi ve HARÇ istisnası kapsamına tamamen alınmıştır.

 

  • Bağlama Kütüğüne Kaydedilen deniz araçlarından yıllık vize harçları kaldırılmıştır.

 

  • 02.2017 tarihinden itibaren işe alınan 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu geçici 18 deki madde şartlarını taşıyan işçilerin asgari ücret kısmına ilişkin gelir vergisi ödenmeyerek işverene teşvik sağlanmıştır.

 

31.12.2017 tarihine kadar işe alınan, Kuruma kayıtlı işsizlerden olan, son 3 aydır kesintisiz işsiz olmaları halinde, 2016 Aralıktaki SGK da belirtilen işçi sayısından sonraki artış için, işe alındıkları tarihten 31.12.2017 tarihine kadar muhtasar beyannameden tecil terkin ile uygulanacaktır.

 

  • Vergisini düzenli ve doğru ödeyen mükelleflerden Ticari Zirai Mesleki kazancı dolayısıyla Gelir Vergisi mükellefi olanlar ile Kurumlar Vergisi mükellefleri (Finans, banka, sigorta kurumları hariç) Hesaplanan verginin %5 ini ödemeleri gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirebileceklerdir. Uygulama 2017 kazançlarına uygulanmak üzere 2018 yılında verilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinde uygulanacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir