6098 Sayılı T. Borçlar Kanunu’nun 88. maddesinde getirilen düzenlemeyle; faiz ödeme borcunda uygulanacak yıllık faiz oranının, sözleşmede kararlaştırılmamışsa faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirleneceği, maddenin 2. fıkrasında ise sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranının, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Kanunu’nun “Temerrüt Faizi” başlıklı 120. maddesinin 2. fıkrasında da; sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık temerrüt faizi oranının, birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu yasal düzenlemeler karşısında, kooperatif ortağının kooperatife olan parasal yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi veya getirememesi durumunda, kooperatifin bunları isteyebilecekleri tarihten itibaren faiz talep etme hakkı doğmaktadır. Uygulanacak faiz oranı ise yasal faizdir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 19.09.1996 E: 5324,K: 5777 ve Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 29.09.2003 E: 2378, K: 8457 sayılı kararları).
Halen % 9 olarak uygulanmakta olan yasal faiz oranı dikkate alındığında, genel kurulca belirlenen gecikme faiz oranı yıllık % 18’i, aylık % 1,5’u aşmaması gerekmektedir.Dolayısıyla kooperatif genel kurularıncagecikme faizleri bu oranların üzerinde belirlenmiş olsa bile bu oranlara uyulması ve özellikle faizin yıllık mı, aylık mı olduğu açıkça belirtilmelidir.