KONUT YAPI KOOPERATİFLERİ KURULUŞU-2017-EVREN ÖZMEN

Ekran Resmi 2017-03-26 23.26.25

7 Adımda Kooperatif Nasıl Kurulur?

Birçok girişimci Kooperatif kuracağı zaman izlemesi gereken yolları, bilen birine veya internet üzerinde belirli yerlere sorarak cevaplarına ulaşmaya çalışır. Girişimcilerin kafasını kurcalayan en büyük sorulardan bir tanesi de Kooperatif kurarken vergi ve mali işlerinin nasıl ilerleyeceği konusunda olmaktadır.

 

Kooperatif kurma aşaması tamamen dikkat isteyen bir konudur. Bu nedenle aşağıda belirttiğimiz aşamaları eksiksiz yapmanızı ve her bir maddeyi dikkate almanızı önemle tavsiye ediyoruz:

1- Uzman Bir Mali Müşavir ile Anlaşın!
Kooperatif kurma aşamasının en önemli ve öncelikli maddesi bir mali müşavir ile anlaşmaktır. Kooperatif kurulum işlemleri sırasında vergilendirmeleri ve kuruluş işlemlerini en iyi takip edebilecek kişiler mali müşavirlerdir. Mali müşavirlerin yanı sıra bazı danışmanlık firmaları da bu alanda kişilere destek vermektedir. Ancak bu firmalar mali müşavirler kadar bilgili ve Kooperatifinizin kategorisine uyumlu ya da o konu hakkında tam detaylı bilgiye sahip olmayabilir.

2– Kooperatifinizin Özelliklerine Göre Sözleşmenizi Yapın Ve Bakanlık başvurusu

Kooperatifinizin Özelliklerine Göre Sözleşmenizi Yapın

Kooperatif kurma aşamasının en önemli ikinci adımı ise Kooperatif ana sözleşmesidir. Bu sözleşme kuracağınızın Kooperatifin adresi, ünvanı, müdürü, sermayesi ve kar dağıtımı gibi özelliklerini belirleyecek ana sözleşmedir. Sizlere ana sözleşme hazırlanırken sözleşmenin içerisinde bulunacakları ve hazırlamanız gereken bilgileri kısaca belirtelim:

  • Kurulacak olan Kooperatifin ünvanı belirlenmeli
  • Kooperatifin kurulacağı merkez adresi belirlenmeli
  • Kooperatif müdürü veya kurucunun kim olacağı belirlenmeli
  • Eğer Kooperatif ortak ile beraber açılacaksa hisse tutarları belirlenmeli ( Kooperatifleri için en az 1 ortak yeterlidir. )
  • Eğer Kooperatiften ayrılma gibi bir durum söz konusu olursa Kooperatifin kar dağılımının nasıl olacağı belirlenmelidir

3– Resmileşmek İçin Onay ve Noter İşlemlerinizi Halledin!

Resmileşmek İçin Onay ve Noter İşlemlerinizi Halledin!

Yukarıdaki ana sözleşme maddeleri belirlendikten sonra Kooperatif ana sözleşmesi mali müşavir tarafından hazırlanır ve mernis sistemine sunulur. Mernis sistemine giriş yapıldıktan sonra onay aşamasına gelir ve kayıt numarası alınır. Bu kayıt numarası ile notere gidilir ve kayıt numarası ile noter ana sözleşmeyi işleme alır. Ana sözleşme noter ve kurucular tarafından imzalandıktan sonra tarafınıza teslim edilir. Aynı zamanda noterde Kooperatif yetkilisi Ticaret Sicil Memurluğu’na götürmesi gereken imza beyanını da hazırlatmalıdır. Vergi dairesine yapılacak olan işe başlama esnasında noter onaylı kimlik sureti de istenmektedir. Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra artık noterle bir işiniz kalmamaktadır.

4– Vergi Dairesi İşlemleri

Vergi Dairesi İşlemleri

Her Kooperatifin bir vergi dairesi ve vergi numarası vardır. Hazırlanmış olan ana sözleşme ile vergi dairesine gidilerek vergi kimlik numarası alınmaktadır. Ancak vergi dairesine gidilmeden önce yapılması gereken bir aşama daha vardır. Kooperatif kurulumu öncesinden belirtilen sermayenin %25’i kadar para bankada bloke edilmeli ve bankadan Ticaret Sicil Memurluğuna teslim edilmek üzere bir bilgi yazısı alınmalıdır. Bankada bloke edilen miktar Kooperatif tescil işlemlerinden sonra kaldırılabilir ve tekrar iade alınabilmektedir. Aynı zamanda bankaya rekabet kurumu payı yatırılmalı ve dekontu alınarak Ticaret Sicil Memurluğuna teslim edilmelidir.

Error: Contact form not found.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir