SAGYAŞ nedir ?

  • “OSB’lerdeki üst yapılı veya üst yapısız parseller SAGYAŞ veya ortaklıklarına üretime geçme şartı aranmaksızın satılabilir. SAGYAŞ ve ortaklıkları 18’inci maddenin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde katılımcılar için getirilen kısıtlamalardan müstesnadır.”

“Özel organize sanayi bölgeleri Madde 26 – Özel hukuk tüzel kişilerinin ve/veya gerçek kişilerin özel OSB kuruluş talepleri, özel OSB’nin kurulması öngörülen ilin valiliğinin uygun görüşü ile Bakanlığa iletilir. Özel OSB’nin yer seçimi 4’üncü maddeye göre yapılır. Özel OSB, kurucu özel hukuk tüzel kişileri ve/veya gerçek kişilerin, özel OSB kurulması öngörülen alandaki taşınmazların mülkiyetlerine sahip olduklarını gösterir tapuların ibrazı ve kurucularca imzalı kuruluş protokolünün Bakanlıkça onayı ve sicile kaydı ile tüzel kişilik kazanır. SAGYAŞ ve ortaklıkları hariç, özel OSB kuracak özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler adına kamulaştırma yapılamaz. Özel OSB sınırları içerisinde yapılacak imar ve parselasyon planları ve değişiklikleri, özel OSB tarafından yönetmeliğe uygun olarak hazırlanır

ve Bakanlığın onayına sunularak İl İdare Kurulu kararı ile yürürlüğe girer. Onaylı OSB imar planları ilgili kurumlara bilgi için gönderilir. Yürürlüğe giren imar plânına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerinin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinler ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları özel OSB tarafından verilir ve denetlenir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesi sırasında işyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin harçlar, özel OSB tarafından tahsil edilerek ilgili belediye veya il özel idaresi hesabına yatırılır. Özel OSB’de alanında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanlarının mülkiyeti özel OSB’yi kuran özel hukuk tüzel kişileri ve/veya gerçek kişilere aittir. Özel OSB sınırları içerisinde yer alan ortak kullanım alanlarının mülkiyeti özel OSB’ye bedelsiz bırakılır. Kurucu özel hukuk tüzel kişileri ve/veya gerçek kişiler, tarafından sanayi parselleri üst yapılı veya üst yapısız satılabilir, parseller üzerinde üst hakkı tesis edilebilir veya kiraya verilebilir. Özel OSB’nin ihtiyacı olan altyapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, satın alarak dağıtım ve satış yapma, sadece özel OSB’nin yetki ve sorumluluğundadır. Özel OSB’nin organları genel kurul, yönetim kurulu ve OSB müdürlüğüdür. Özel OSB’de yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanında yer alan parsellerin sahipleri ve bu parseller üzerinde üst hakkı sahipleri, genel kurulda sahip oldukları parsel sayısı kadar oy kullanırlar. Özel OSB’nin işleyişi, organları ve diğer hususlarla ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. SAGYAŞ veya ortaklıkları tarafından kurulan özel OSB’ler hakkında bu Kanunun Ek Madde 4 hükümleri uygulanır.”

One thought on “SAGYAŞ nedir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir