Kooperatif hissesi satışında gelir vergisi

Kooperatif üyeleri farklı gerekçelerle kooperatif hisselerini ya da evlerini satabiliyorlar. Böyle bir durumda da sürprizle karşılaşabiliyorlar. Söz konusu sürprizler vergiyle ilgili olanlar…

HİSSE SATIŞI

Kooperatif üyeleri, kooperatif hisselerini sattıklarında gelir vergisi ödemek durumunda kalabiliyorlar. Ödenecek vergi de satış gününe kadar ödenen “aidatların toplamı ile satış bedeli arasındaki fark” üzerinden hesaplanıyor. Sözcü’nün haberine göre, ayrıca ortaya vergi çıkmasında, kooperatife ne zaman girildiği önemli değil. İster 5 yıl ister 15 yıl önce olsun fark etmiyor.

Hisse satışında ortaya çıkan kazanç “değer artış kazancı” oluyor. Kazanç tespit edilirken de kooperatife ödenen aidatlar, satışın yapıldığı ay hariç olmak üzere, ÜFE (2005 öncesi için TEFE) oranında endekslemeye tabi tutuluyor. Ancak hemen belirtelim endeksleme yapılması için artış oranının “yüzde 10 ve üzerinde” olması gerekiyor.

Satış dolayısıyla ortaya bir kazanç çıkmışsa, kazanç üzerinden istisna düşüldükten sonra kalan tutarın beyan edilmesi gerekiyor. Değer artış kazançlarında 2015 yılı için uygulanacak ”İstisna tutarı 10 bin 600 lira”. İstisna harici kısım gelir vergisine tabi.

KOOPERATİF EVİNİN SATIŞI

Kooperatif yoluyla edinile gayrimenkulleri satışında iktisap diğer bir ifade ile ”edinme tarihi önemli”. Kauna göre, kooperatif üyelerine, bu sıfatları dolayısıyla tahsis edilen gayrimekuller ”tahsis tarihinde” edinilmiş sayılıyor.

Özellikleri dikkat edilmesi gereken bir nokta edime tarihi ile ilgili. Buna göre, edime olayı, ”tapu tarihinde değil, evi tahsis tarihide”, ortaklar tarafından gerçekleşmiş sayılıyor.

İktisap tarihinden itibaren de 5 yıl içide satılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç, vergiye tabi. Kazancın hesaplanmasında, maliyet bedeli ile satış tutarı karşılaştırılıyor. Elde edilen kazamcın istisa tutarını aşan kısmı, gelir vergisine tabi tutuluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir