MADENİ YAĞ ÜRETİMİ ÖTV-MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

Petrol Piyasası Madeni Yağ Lisansı Başvuru Prosedürü

MADENİ YAĞ LİSANSI BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER

Not: Aşağıda aksi belirtilmeyen hallerde, gerekli belgelerin aslı veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli sureti aşağıdaki sıraya uygun olarak sunulacaktır. Bütün beyan yazıları ile eklerinin unvan, tarih, kaşe ve başvuru sahibini temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzasını içermesi gerekmektedir.

1) Lisans Başvuru Dilekçesi

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin ekinde yer alan “Lisans Başvuru Dilekçesi” örneği kullanılır.

2) Yetki Belgesi

Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesidir.

3) Oda Sicil Kaydı

Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan kişinin ticari merkezi hakkında alınan oda sicil kayıt belgesi veya Ticaret Sicil Tasdiknamesidir.

Oda Sicil Kaydının ilgili oda tarafından onaylı sureti de kabul edilir.

Oda Sicil Kaydı, kamu ve belediye iktisadi teşebbüsleri haricindeki kamu tüzel kişilerinin yapacakları başvurularda aranmaz.

4) Vergi Kimlik Belgesi  

Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhası veya bu bilgilerin verildiği resmi yazıdır.

Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya vergi dairesi tarafından onaylı suretleri de kabul edilir.

5) Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı 

Tüzel kişiye doğrudan ortak olan gerçek kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, ortaklık başlangıç tarihi, hisse oranı ve sermaye tutarı ile tüzel kişiye doğrudan ortak olan tüzel kişilerin unvanı, bağlı oldukları oda, oda sicil numarası, hisse oranı ve sermaye tutarı; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara ve göreve başlama tarihi; tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin adı ve soyadı, T.C. uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğer numara, yetki başlangıç tarihi ve süresi bilgilerinin beyan edildiği veya bağlı olunan oda tarafından bildirildiği metindir.

Bu kapsamda Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı örneği kullanılacaktır.

Ortaklar, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Yetkililer Beyanı; gerçek kişiler tarafından yapılan lisans başvurularında aranmaz. Dernek, vakıf ve kooperatifler tarafından yapılan başvurularda, sadece yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yetkililere ilişkin bilgilere yer verilir. Başvuru sahibinin halka açık şirket olması halinde, beyanda halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilere yer verilmez, ancak halka açık hisse oranı ayrıca belirtilir.

6) Adli Sicil Belgesi

Adli sicilden son altı ay içinde alınmış imzalı ve mühürlü sabıka kaydı veya Kurumca belirlenen adli sicil beyan formunun aslıdır.

Adli sicil beyan formu sunulması halinde, lisans işleminin sonuçlandırılabilmesi için beyan sahibinin adli sicil durumu Adalet Bakanlığı’na yazıyla sorulacak ve sunulan beyanın Adalet Bakanlığı’nca yazıyla teyit edilmesi beklenecektir.

Adli Sicil Belgesi şirketler tarafından yapılan lisans başvurularında başvuru sahibi şirkete doğrudan ortak olan gerçek kişiler için aranır. Başvuru sahibinin halka açık anonim şirket olması halinde, halka açık hisselerin sahipleri için Adli Sicil Belgesi aranmaz.

Adli Sicil Belgesi kooperatifler, dernekler ve vakıflar tarafından yapılan lisans başvurularında başvuru sahibinin yöneticisi veya temsil ve ilzama yetkilisi durumundaki gerçek kişiler için aranır.

7Kaçakçılık Fiilleri Nedeniyle Mühürleme, Adli Takibat, Ödenmemiş İdari Para Cezası ile Kesinleşmiş Mahkûmiyet Hükmü Bulunmadığına İlişkin Beyan

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden dolayı;

1) Başvuru sahibi gerçek kişiyse kendisi; tüzel kişiyse ortakları hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmadığına,

2) Başvuru sahibi gerçek kişinin ya da tüzel kişilikte doğrudan pay sahiplerinin, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan bir tüzel kişilikte suçun işlendiği tarih itibarıyla yüzde ondan fazla paya sahip ortak, yönetim kurulu başkan ve üyesi ile temsil ve ilzama yetkili kişi olmadığına,

3) Rafineri hariç olmak üzere, başvuruya konu tesiste gerçekleştiği tespit edilen fiiller nedeniyle devam eden adli kovuşturma bulunmadığına,

4) Başvuruya konu tesis için düzenlenmiş önceki lisans kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde lisans sahibine Kurumca verilen ödenmemiş idari para cezası bulunmadığına,

ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.

8) ÖTV’siz Satışlardan Dolayı, Kanunun 20 nci Maddesi Kapsamında Lisansının İptal Edilmediği ve/veya Lisansı İptal Edilen Tüzel Kişilikler İle İlişkisinin Bulunmadığına Dair Beyan

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinde yer alan “Mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan dolayı, Kanunun 20 nci maddesinin birinci ve/veya beşinci fıkraları uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara lisans verilmez ve bu kişiler, lisans başvurusu yapan tüzel kişiliklerde doğrudan veya dolaylı pay sahibi olamaz.” hükmüne aykırı durumda bulunmadığına,

ilişkin başvuru sahibince verilen yazılı beyandır.

Bu kapsamda aşağıdaki beyan formu örneği kullanılacaktır:

Beyan formu

9) Ana Sözleşme

Tüzel kişilik ana sözleşmesinin tüm tadiller işlenmiş son hali veya buna ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi nüshalarıdır.

Ana Sözleşmenin ilgili ticaret sicil memurluğu tarafından onaylı sureti de kabul edilir.

Gerçek kişiler tarafından yapılan madeni yağ lisansı başvurularında Ana Sözleşme aranmaz.

10) Mali Tablolar

Başvuru sahibi tüzel kişinin yeni kurulmuş olması halinde bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş kuruluş bilançosu ile cari yıla ilişkin gelir tablosu, diğer hallerde lisans başvuru tarihinden önceki yılsonu itibariyle düzenlenen ve bağımsız denetimden geçmiş veya vergi dairesince tasdiklenmiş bilanço ve gelir tablosu ibraz edilir.

11) Sanayi Sicil Belgesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen vizeleri yapılmış Sanayi Sicil Belgesi veya işletmenin üretime başladığında sanayi siciline kaydedileceğine dair resmi yazıdır.

12) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı 

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre durumuna uygun olarak alınan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatıdır.

13) Tesis Bilgi Dosyası

Tesis Bilgi Dosyasında tesisle ile ilgili olarak;

a) Tesis adı ve yeri,

b) Tesiste üretilecek ürünlerin adı ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu,

c) Yıllık üretim kapasitesi,

d) Üretim standardı ve üretim standardına ilişkin belgenin tarih ve sayısı,

e) Üretimde kullanılacak hammaddelerin adı ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu,

f) Yıllık hammadde kullanım kapasitesi

bilgileri yer alır.

Bu dosya kapsamında aşağıdaki tablo doldurularak, ibraz edilecektir:

Tesis Bilgileri Tablosu

14)  Kapasite Raporu

Tesisin üretim konusu, yıllık üretim kapasitesi, teknolojisi, makine parkı, kullandığı hammaddeler, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren ve bağlı bulunulan Ticaret ve/veya Sanayi Odası tarafından düzenlenen kapasite raporudur.

Madeni yağ lisansı başvurularında, lisansa konu tesise ait Üretim Yetkinlik Puanı en az % 50 olan kapasite raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

15) TSE Uygunluk Belgesi

Üretilecek ürüne ilişkin Türk Standartları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve vizeleri yapılmış Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi veya Kritere Uygunluk Belgesidir.

16) Güvenlik Bilgi Dosyası

Bu dosyada;

a) Tehlikeli maddelerin ve müstahzarların özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgileri, bulunduğu işyerlerinde madde ve müstahzarın tehlikeli özelliklerine göre alınacak güvenlik önlemlerini, insan sağlığı ve çevrenin tehlikeli maddelerin ve müstahzarların olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik gerekli bilgileri içeren Güvenlik Bilgi Formu,

b) Güvenlik Bilgi Formunu düzenleyen kişinin yeterlilik belgesi,

c) Güvenlik Bilgi Formunu düzenleyen kişinin imza sirküleri,

yer alır.

17) Marka Tescil Belgesi

556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre Türk Patent Enstitüsü tarafından düzenlenen marka tescil belgesidir.

Marka tescil belgesinin 04 emtia kodunu içermesi gerekmektedir.

18) Sigorta Poliçesi

Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atıklar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçesidir.

Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atıklar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçesinin içerdiği teminatların Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından ilgili yıl için yürürlüğe konulan “Tehlikeli Maddeler İçin Yaptırılacak Zorunlu Sorumluluk Sigortalarına ilişkin Tarife ve Talimat” ile belirlenen asgari teminatlardan az olmaması gerekir. Bu poliçede Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarına referans yapılması gerekmektedir.

19) Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi
Başvuruya konu tesisin TS 13541 İş Yerleri – Atık Yağ Rafinasyon ve Rejenerasyon Tesisleri – Genel Kurallar standardına uygun olduğunu gösteren TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesidir.

Atık yağlardan geri kazanılmış baz yağların hammadde olarak kullanılacağı tesisler için yapılan madeni yağ lisansı başvurularında aranır.

İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SIRASINDA İSTENECEK OLAN BELGELER

1) Yeminli Mali Müşavir Denetim ve Tasdik Raporu

Başvuru sahibi atık madeni yağların geri kazanımı suretiyle madeni yağ üretimi yapacak ise aşağıdaki formata uygun olarak düzenlenen yeminli mali müşavir raporunu ibraz eder.

Yeminli Mali Müşavir Denetim ve Tasdik Raporu’nun yeminli mali müşavir tarafından onaylı sureti de kabul edilir.

Yeminli Mali Müşavir Denetim ve Tasdik Raporu

2) Çevre İzni ve Lisansı Belgesi

Başvuru sahibi atık madeni yağların geri kazanımı suretiyle madeni yağ üretimi yapacak ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kendisine verilen Çevre İzni ve Lisansı Belgesini ibraz eder.

Madeni yağ lisansı alması Kurul kararıyla uygun bulunan başvuru sahipleri tarafından, uygun bulma kararında verilen süre içerisinde ibraz edilir.

Not: Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin son fıkrasına göre Kurum, başvuru sahibinden, inceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için gereken her türlü ek bilgi ve belgeyi ayrıca isteyebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir