Apartmanda bir daire çocuk yuvası olur mu ?-YARGITAY KARARI

BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN İŞYERİ OLARAK KİRAYA VERİLMESİ
ÇOCUK EVİ ( Mesken Olarak Tescilli Taşınmaz )

Yasaya ve yönetim planına aykırı işyeri olarak kiraya verilen meskenin eski hale getirilmesi, olmadığı taktirde tahliyesi isteistemi ile açılan dravanın reddine dair karar, usul ve yasaya uygun görülmekle onanmıştır.fk

DAVA VE KARAR:

Dava dilekçesinde, yasaya ve yönetim planına aykırı işyeri olarak kiraya verilen meskenin eski hale getirilmesi, olmadığı taktirde tahliyesi istenilmiştir.

Mahkemece davanın reddine karar verilmiş,  hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya elektronik ortamda Dairemize gönderilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ KARARI:Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre,

SONUÇ:

Yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve yasaya uygun olan hükmün(ONANMASINA ),  oyçokluğuyla, karar verildi.

KARŞI OY

Kat Mülkiyeti Kanunu`nun 24. maddesinde öngörülen yasaklar, Kanunda yer alan tüm yasakları içermemektedir.

Madde, anayapının özellikle bağımsız bölümlerin kullanım biçimlerini hüküm altına almış olup, tapu kütüğünde yazılı niteliği önem taşımaktadır. Kat mülkiyetli veya kat irtifaklı anataşınmazda türü ve niteliği tapu kütüğünde belirtilmiş olan bağımsız bölümlerin özgülendikleri amaca uygun kullanımları esastır. Her kat maliki bağımsız bölümünü özgülendiği amaç doğrultusunda kullanmakla yükümlüdür. Bu madde kullanım amacına aykırılıkları ve yükümlülüklere uymamayı hüküm altında almıştır.

Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde,  mahkemece verilen ret kararının doğru olmadığı anlaşılmaktadır.
Şöyle ki; tapuda mesken nitelikli olarak kayıtlı bulunan (9) nolu bağımsız bölüm Tokat İli Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Yurt Müdürlüğü`nce kiralanmış ve çocuk yuvası (çocuk evi) olarak kullanılmaktadır.

Davacı tahliye istemektedir. Kat malikleri kurulunca oybirliği ile alınmış bir karar da sunulmamıştır.

Mesken nitelikli bağımsız bölümün çocuk yurdu (çocuk evi) olarak kullanılması yukarıda açıklanan madde hükümlerine uygun düşmeyeceğinden, mahkeme kararının bozulması gerektiği düşüncesinde olduğumdan çoğunluğun onama yönündeki kararına katılmıyorum.

Y18HD 19.02.2015 E.2014/10785 – K.2015/2366
____________ oOo ____________

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir