Konut Yapı Kooperatifinin Site İşletme Kooperatifine Dönüştürülmesi İşleminin vergi mevzuatı karşısındaki durumu

Konut Yapı Kooperatifinin Site İşletme Kooperatifine Dönüştürülmesi İşlemi

Konut yapı kooperatifinin site işletme kooperatifine dönüştürülmesi işlemi kurumlar vergisine tabi değildir. Kooperatifin malvarlığı konusunda herhangi bir işlem yapılmaksızın sadece ana sözleşme değişikliği ile site işletme kooperatifine dönüştürülmesi işleminin kooperatifin kurumlar vergisi muafiyetine etkisi bulunmamaktadır.

Error: Contact form not found.

1.Kooperatifin genel kurul kararı ile ana sözleşmesinde değişiklik yapılarak ticaret siciline tescil edilmesini müteakip işletme kooperatifine dönüştürüleceği ve ünvanı değişen kooperatifin kurumlar vergisi ile KDV mükellefiyeti konusunda;

 

2.Konut yapı kooperatifinin site işletme kooperatifine dönüştürülmesinde kurumlar vergisine tabi bir işlem olup olmadığı, vergiye tabi bir işlem olması halinde bu vergiye ilişkin mükellefiyetin konut yapı kooperatifine mi yoksa site işletme kooperatifine mi ait olduğu,

 

  1. Söz konusu dönüştürme işleminin KDV’ye tabi bir işlem olup olmadığı, vergiye tabi bir işlem olması halinde verginin site işletme kooperatifi tarafından mı yoksa sorumlu sıfatıyla konut yapı kooperatifi tarafından mı beyan edileceği

 

 

Error: Contact form not found.

Hususlarında sorulan sorulara Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı 20.06.2007 tarih ve B.07.1. GİB.4.16.16.01.KV. 07.40/2750 sayılı özelgede;

“Kooperatifler Kanunu’nun 3’üncü maddesinde, kooperatif ana sözleşmesinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığına verilmesini müteakip Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunacağı, ana sözleşme değişikliklerinin de kuruluştaki usullere bağlı olduğu belirtilmiştir.

 

Aynı kanunun 81’inci maddesinin birinci fıkrasında kooperatiflerin dağılma sebepleri bentler halinde sayılmış olup, ikinci fıkrasında ise “Konut yapı kooperatifleri, ana sözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde usulüne uygun şekilde ana sözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hüküm uygulanmaz. Konut kooperatiflerinde yapı kullanma izninin alınmasını müteakip en geç bir yıl içinde ortakların Kat Mülkiyeti Kanununa göre ferdi münasebet işleri sonuçlandırılır.” hükmüne yer verilmiştir.

 

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, konut yapı kooperatifleri kuruluş amaçlarını gerçekleştirmiş ve usulüne uygun olarak ana sözleşmede yapılacak amaç değişikliğini müteakip tasfiye işlemine tabi tutulmadan faaliyetlerine devam edebilmektedirler. Dolayısıyla amaç değişikliğine giden kooperatifin tüzel kişiliği sona ermemektedir.

 

Buna göre, …… Konut Yapı Kooperatifi’nin 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 81’inci madde hükümlerine uygun olarak konutları ortaklar adına tescil edilmesine müteakip amaç değişikliğine giderek site işletme kooperatifine dönüştürülmesi işlemleri kurumlar vergisine tabi bulunmamaktadır.”

3 thoughts on “Konut Yapı Kooperatifinin Site İşletme Kooperatifine Dönüştürülmesi İşleminin vergi mevzuatı karşısındaki durumu

  1. Konut yapı kooperatifi mizin fesih işlemi tamamlanmadan Site yönetimi. Oluşturuldu. Aidat ödeme planı çıkarıldı. İlk iki aylık aidatımı yatırdım. Sonradan 2.bir kooperatif yönetim kurulu oluşturulmuş. Onlar da bir aidat ödeme planı çıkarmışlar. Bu olay ocak 2018 de yapıldı. Şimdi site yönetimi tekrar seçilecekmiş. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Kooperatif yönetimine aidat ödeme yükümlülüğü yoktur. Bu konuda kazanılmış mahkeme kararım vardır. Bu durumda site yönetimine geçmişe dönük aidat borçlarımı yaptırmalı mıyım? Evimizin tapusunu almış bulunmktayım.

    1. Borcun kaynağı nedir ? Aynı anda hem kooperatif hem site yönetimi ne için aidat istemektedir ? Kooperatif tasfiye masrafları için mi aidat toplamaktadır ?

  2. Merhaba. 140 daireli ve 136 ortaklı konut yapı kooperatifi yöneticisiyim. İmar barışı kanunu ile kat mülkiyetine geçilerek kat mülkiyet tapuları alınmıştır. Kooperatifin site içinde 4 adet dairesi bulunmaktadır. Aynı zamanda kooperatifin ayrı bir 5 dönümlük bir arsası bulunmaktadır.
    Bu durumda; site yönetimine geçilebilirmi, kooperatif arsadan dolayı fes edilemeyeceği gibi yapı kooperastifinin ana sözleşmede amacı “arsa kooperatifi” ne dönüştürülebilirmi, sitede bulunan daireler kooperaif adına satılabilirmi ve vergileştirme durumu nasıl olmalı ve aynı zmanda kooperatif yönetimi site yönetimi görevini icra edebilirmi.
    Vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir