Kooperatifin tapu harcından muaf olup olmadığı hk.

Başlık Kooperatifin tapu harcından muaf olup olmadığı hk.
Tarih 09/06/2014
Sayı 29973770-08-OZELGE-001-8
Kapsam

T.C.

ARTVİN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

29973770-08-OZELGE-001-8

09/06/2014

Konu

:

öZELGE-01

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Kooperatifinizin yapı kullanma izin harcı ve tapuda yapılacak işlemlerin tapu harcından müstesna olup olmadığına dair Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            1-      Belediye Gelirleri Kanunu Yönünden

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun imarla ilgili harçlara ilişkin 80 inci maddesinin (f) fıkrasında, yapı kullanma izni verilmesi işleminin yapı kullanma izni harcına tabi olduğu, anılan maddenin son fıkrasında ise organize sanayi bölgeleri ile sanayi ve küçük sanat sitelerinde yapılan yapı ve tesislerin bina inşaat harcı ve yapı kullanma izni harcından istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, adı geçen kooperatifin sanayi sitesindeki inşaatı bitmiş işyerlerinin yapı kullanma izni harcından istisna tutulması gerekmektedir.

2- Harçlar Kanunu Yönünden

492 sayılı Harçlar Kanunun 57 inci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. 492 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde ise, tapu harçlarınan müstesna tutulan işlemler sayılmış ve aynı maddenin son fırkasında, mevzu maddede yer alan istisnalara ilave olarak özel kanunlarda yer alan muafiyet ve istisnalara ilişkin hükümlerin saklı olduğu belirtilmiştir.

Öte yandan, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun muaflıklar başlıklı 93 üncü maddesinde, kooperatiflerin hangi iş ve işlemlerinden dolayı vergi, resim ve harçtan muaf tutuldukları açıkça belirtilmiş, yapı kullanma izin belgesine ilişkin herhangi bir istisna ve muafiyet düzenlemesi yapılmamıştır.

Bu itibarla, koperatifiniz tarafından tapuda yapılacak tescil işleminden tapu harcının aranılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

2 thoughts on “Kooperatifin tapu harcından muaf olup olmadığı hk.

  1. Sınırlı sayida toplu is kooparatifiyiz esnafimiza sanayi yapacağız bunun icin ozel arsa alimi yapacagiz arsaya tapu yaparken tapu harcindan muafmiyiz yoksa tapu harcini vermek zorundamiyiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir