Tarım Kooperatifleri kuruluş işlemleri nelerdir ?

Kooperatiflerin Kuruluş İşlemleri

3476 sayılı yasayla değişik 1163 sayılı yasaya uygun olarak kurulacak olan kooperatiflerin kuruluş işlemleri, aşağıda açıklandığı şekilde yapılmaktadır;

· Bir yerleşim merkezinde, tarımsal faaliyette bulunmak amacıyla kooperatif kurmak için en az (7) çiftçiden oluşan bir müteşebbis heyet teşkil edilir.

· Müteşebbis heyette yer alan çiftçilerin imzasını taşıyan ve kurulacak kooperatif türüne göre kooperatif kurma talebini belirten dilekçeye ikametgah belgeleri ve Su Ürünleri kooperatifleri için ruhsat tezkeresi eklenerek Tarım İl/İlçe Müdürlüğüne verilir.

· Kurulacak kooperatifin türüne göre Tarım İl Müdürlüğünce kooperatif kurulacak yerleşim merkezinin / merkezlerinin tarımsal kaynak ve potansiyeli, alt yapı, sosyo-ekonomik durumları etüt edilir. Tespitler ” Kooperatif Kuruluş Etüt Raporunda ” belirtilir.

· Kuruluş etüd raporu değerlendirilip, kooperatifin kurulması uygun görüldüğü taktirde yeteri kadar( 6 adet ) anasözleşme kurucu ortaklara verilmek üzere Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünden (TEDGEM) istenir.

· Ana sözleşmeler doldurulmadan kurucu ortaklar kendi aralarında bir toplantı yapar. Kuruluş Genel Kuruluna kadar görev yapmak üzere ” Geçici Yönetim Kurulu ” üyeleri seçilir. Bu üyelerin ve sonradan seçilecek yönetici ve denetçilerin 3. dereceye kadar (bu derece dahil) akraba olmamaları gerekir.

· Anasözleşmelerde, kurucu ortaklar tarafından doldurulmak üzere boş bırakılan yerler usulüne uygun olarak doldurulur ve noter huzurunda imza edilir.

· Kuruluş evrakları kuruluş izni almak üzere Valilik Makamına gönderilir.

· Her bir kurucu ortak tarafından peşin ödenen sermaye paylarından oluşan kuruluş sermayesi Tarım İl Müdürlüğünce kurucu üyelerden birine yeddi emin olarak teslim edilir.

· Mevcut anasözleşmelere göre bir ortak kooperatife girerken en az (100) pay taahhüt etmek zorundadır. Bir ortaklık payının değeri 1YTL. dir. Buna göre; bir ortak en az 100 YTL. taahhüt edecek ve 1/4 olan 25 YTL.sini peşin ödeyecektir. Ortak kalan kısmı iki yıl içinde tamamlamak zorundadır.

· Valilik Makamının kooperatife kuruluş izni vermesinden sonra Anasözleşmelerin mahalli Ticaret Sicil Memurluğundan tescil edilmesi ve anasözleşme özetinin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmesi gerekir.

· İlan tarihi itibariyla 1 ay içinde koperatifin Kuruluş Genel Kurulu yapılır.

· Yönetim kurulu üyeleri Mahalli Ticaret Sicili Memurluğuna müracaat ederek kooperatifin tescilini talep

ederler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir