Kooperatifin yöneticisi iken mensubu bulunduğu şirket adına işi üstlenen kişiyle imzalanan sözleşme, 1163 sayılı Yasanın 59. maddesinin 6. fıkrasının amir hükmüne aykırı olmakla geçersizdir. Bu sebeple yüklenici, ancak sebepsiz iktisap kuralına dayalı olarak kooperatifin mal varlığına giren iş bedeline karsız olarak hak kazanır. (Karar Tarihi : 17.05.2001) “Hüküm taraflar vekillerince temyiz edilmiş, davacı vekili duruşma istemiş olmakla temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü: KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir. 2- Davacı kooperatifin yöneticisi iken mensubu bulunduğu şirket adına işi üstlenen H____’le imzalanan sözleşme 1163 sayılı Yasanın 6.10.1988 tarih, 3476 sayılı Yasa ile değişik 59. maddesinin 6. fıkrasının amir hükmüne aykırı olmakla sözleşmenin geçersizliği kuşkusuzdur. Kamu düzenine ilişkin olarak getirilen bu değişikliğin mahkemece doğrudan gözönünde tutulması zorunludur. Hal böyle olunca geçersiz sözleşmede yer alan fiyatlarla yapılan iş bedelinin hesaplanması ve buna dair bilirkişi raporunun hükme esas alınması doğru olmamıştır. Davalı yüklenici ancak sebepsiz iktisap kuralına dayalı olarak karşı tarafın mal varlığına giren iş bedeline karsız olarak hak kazanır. Kamu düzeninin korunması bunu gerektirir. Bilirkişilerden bu ilke doğrultusunda ve işlerin yapıldığı tarihteki-karsız-sadece maliyet bedeli üzerinden davalının hakettiği bedelin hesaplanması için ek rapor alınarak sonuca gidilmelidir.

Kooperatifin yöneticisi iken mensubu bulunduğu şirket adına işi üstlenen kişiyle imzalanan sözleşme, 1163 sayılı Yasanın 59. maddesinin 6. fıkrasının amir hükmüne aykırı olmakla geçersizdir. Bu sebeple yüklenici, ancak sebepsiz iktisap kuralına dayalı olarak kooperatifin mal varlığına giren iş bedeline karsız olarak hak kazanır.
(Karar Tarihi : 17.05.2001)
“Hüküm taraflar vekillerince temyiz edilmiş, davacı vekili duruşma istemiş olmakla temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2- Davacı kooperatifin yöneticisi iken mensubu bulunduğu şirket adına işi üstlenen H____’le imzalanan sözleşme 1163 sayılı Yasanın 6.10.1988 tarih, 3476 sayılı Yasa ile değişik 59. maddesinin 6. fıkrasının amir hükmüne aykırı olmakla sözleşmenin geçersizliği kuşkusuzdur. Kamu düzenine ilişkin olarak getirilen bu değişikliğin mahkemece doğrudan gözönünde tutulması zorunludur. Hal böyle olunca geçersiz sözleşmede yer alan fiyatlarla yapılan iş bedelinin hesaplanması ve buna dair bilirkişi raporunun hükme esas alınması doğru olmamıştır. Davalı yüklenici ancak sebepsiz iktisap kuralına dayalı olarak karşı tarafın mal varlığına giren iş bedeline karsız olarak hak kazanır. Kamu düzeninin korunması bunu gerektirir. Bilirkişilerden bu ilke doğrultusunda ve işlerin yapıldığı tarihteki-karsız-sadece maliyet bedeli üzerinden davalının hakettiği bedelin hesaplanması için ek rapor alınarak sonuca gidilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir