Belediye asfalt için fatura kesebilir mi?-EVREN ÖZMEN

213 sayılı Vergi Usul Kanununda faturanın tanımı 229 uncu maddede “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” Şeklinde tanımlanmış ve fatura kullanma mecburiyeti olanlar ise 232 inci maddede şu şekilde sıralanmıştır.
“Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle (…) defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:
1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;
2. Serbest meslek erbabına;
3. Kazançları basit usulde tesbit olunan tüccarlara; (…)
4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;
5. Vergiden muaf esnafa.
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler”
Bu sayılanlar arasında belediyeler doğrudan bulunmamaktadır. Ancak anılan Kanunun 172. maddenin son fıkrası iktisadi kamu müesseseleriyle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin defter tutma bakımından tüccarların tabi oldukları hükümlere tabi olduğunu, 177 inci maddesinin 5 fıkrası da Kurumlar Vergisine tabi olan diğer tüzelkişileri birinci sınıf tüccar olarak saydığından, konunun 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “verginin konusu” başlıklı 1. maddesinde belediyelerin kazançları vergi konusu yapılmadığı gibi Kanunun 3. maddesinde de, mükellefler arasında belediyeler yer almamaktadır. Bu nedenle belediyelerin fatura bastırma mecburiyeti yoktur. Ancak belediyelere bağlı işletmeler Kurumlar Vergisi kapsamında mükellef oldukları durumda fatura kullanma mecburiyetleri vardır.
Ayrıca, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4/d maddesinde; Kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 61 inci maddesi uyarınca düzenlenen muhasebe yetkilisi mutemetlerinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönetmelikte belirlenen asgari bilgileri taşıyan alındının fatura yerine geçeceği belirtildiğinden ilgili idareye, tahsilat makbuzu veya alındı belgesi vermeniz yeterlidir.

Error: Contact form not found.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir