Mali müşavir avukat doktor mühendis yeni nesil yazar kasa pos alacak mı?

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDAİÇ GENELGE SERİ NO : 2001/1

Tarih 16/01/2001
Sayı B.07.0.GEL.0.65/6503-13-02561
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
ANKARA

SAYI : B.07.0.GEL.0.65/6503-13
KONU :

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ
CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDA
İÇ GENELGE
SERİ NO: 2001/1

……………….. VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, yeminli mali müşavir, avukat, mimar ve mühendis gibi serbest meslek erbabı kişilerin şirket veya ortaklık şeklinde örgütlenmeleri halinde doktorlarda olduğu gibi ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin dışında bırakılıp bırakılmayacakları hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

Bu hükme göre, yeminli mali müşavir, avukat, mimar, mühendis, doktor gibi kişilerin serbest meslek erbabı olmaları sebebiyle 3100 sayılı Kanun kapsamına girmediklerinden ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır. Gelir vergisi kanununa göre serbest meslek erbabı sayılan anılan kişilerin şirket şeklinde teşkilatlanmaları halinde elde ettikleri kazançlar kurum kazancı olmaktadır. Serbest meslek faaliyeti yapan doktorların, şirket kurmaları halinde farklı bir uygulamaya tabi tutulmamaları amacıyla, 43 Seri No.lu Genel Tebliğ ile “Şirket veya ortaklık şeklinde teşkilatlanan Tabiplerin (Diş, Kulak, Burun, Boğaz ve Göz Doktoru gibi)” ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin dışında oldukları açıklanmıştır.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında yeminli mali müşavir, avukat, mimar ve mühendis gibi gelir vergisi kanununa göre serbest meslek erbabı sayılan kişilerin de şirket şeklinde teşkilatlanmaları halinde doktorlarda olduğu gibi ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Bakan a.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir