Miras Taksim Sözleşmesine istinaden Veraset ve İntikal Beyannamesi verilip

Başlık Miras Taksim Sözleşmesine istinaden Veraset ve İntikal Beyannamesi verilip verilmeyeceği hk.
Tarih 20/08/2013
Sayı 66813766-160[7-2013-1]-516
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı

:

66813766-160[7-2013-1]-516

20/08/2013

Konu

:

Miras Taksim Sözleşmesine istinaden Veraset ve İntikal Beyannamesi verilip verilmeyeceği.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinde, 05.02.2012 tarihinde vefat eden babanız … …’dan kalan bir kısım mallara ilişkin 04.02.2013 tarihinde Noterde “Miras Taksim Sözleşmesi” yaptığınız belirtilerek, söz konusu miras taksim sözleşmesine istinaden Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin verilip verilemeyeceği hususundaki Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 ,inci maddesinin (c) fıkrasında da;”Veraset” tabiri; miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarrufları ifade ettiği, 5 inci maddesinde ise; veraset ve intikal vergisinin mükellefinin veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisabeden şahıs hükme olacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, Türk Medeni Kanununun 646. maddesinde ise; “Yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar.

Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar.

Tereke mallarına zilyet olan veya miras bırakana borçlu bulunan mirasçılar, paylaşma sırasında bu konuda eksiksiz bilgi vermekle yükümlüdürler.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre; miras bırakanın ölümü ile birlikte kanuni mirasçılar arasında terekenin taksimine kadar terekeye dahil hak ve borçların tamamını kapsayan bir ortaklık doğar. Bu ortaklığın anlaşma, yani rızai taksim sözleşmesi ile son bulması mümkündür.

Özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; 08.02.2012 tarihinde Bornova 6. Noterliğince düzenlenen mirasçılık belgesinde; miras bırakan … …’ın terekesinin 8 pay kabul edilerek; 3 payın tarafınıza, 3 payının … …’a, 2 payının da … …’a ait olduğunun belirlendiği, Bornova 4. Noterliğinin 04.02.2013 tarih ve 4637 yevmiye No.lu Düzenleme Şeklindeki Miras Taksim Sözleşmesi ile de muristen intikal eden araba ile bir kısım gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaştırıldığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde 05.02.2012 tarihinde vefat eden babanızdan tarafınıza ve diğer mirasçılara intikal eden bir kısım mallara ilişkin olarak Bornova 4 üncü Noterliğinde düzenlenen Miras Taksim Sözleşmesine istinaden veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir