Asıl nitelikteki aylık prim hizmet belgesinin yasal süresi içerisinde SSK Müdürlüğüne verilmemesinden dolayı belediye başkanlığına uygulanan idarî para cezasının, 657 S.K. m.12 gereği, kasıt, kusur ya da ihmali olan görevliden tazmini gerekir.

Sayıştay 1. Daire, Karar: 9446 İçtihat

Asıl nitelikteki aylık prim hizmet belgesinin yasal süresi içerisinde SSK Müdürlüğüne verilmemesinden dolayı belediye başkanlığına uygulanan idarî para cezasının, 657 S.K. m.12 gereği, kasıt, kusur ya da ihmali olan görevliden tazmini gerekir.
(Karar Tarihi : 26.03.2009)
“Sosyal Sigortalar Kurumuna aylık prim hizmet belgesinin zamanında verilmemesi nedeniyle idari para cezası ödendiği görülmüştür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12. maddesinde,

“Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır.”

denilmektedir.

Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığının İ____ Belediye Başkanlığına gönderdiği 12.02.2007 tarih ve 015965 sayılı yazıda, “2006/11. aya ait asıl nitelikteki aylık prim hizmet belgesinin yasal süresi içerisinde müdürlüğümüze verilmemesinden dolayı 562,50 %5 =112.50 (toplam 37 kişi) asgari ücretin üç katını geçemez = 1.687,50 YTL İdari Para Cezası uygulanmıştır.” denilmiştir. Ceza, zamanında ödendiğinden 1/3 nispetinde indirimli olarak belediye bütçesinden ödemede bulunulmuştur.

Ancak yukarıda ifade edildiği üzere söz konusu idari para cezasının, bahsi geçen belgenin gönderilmesindeki gecikmede kasıt, kusur ya da ihmali olan görevliden tazmin edilmesi gerekmektedir.

KARAR : Açıklanan nedenlerle kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine karar verildi.”
İlgili Mevzuat Hükmü : Devlet Memurları Kanunu MADDE 12 :(Değişik madde: 12/05/1982 – 2670/5 md.)

Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır.

Zararların ödettirilmesinde bu konudaki genel hükümler uygulanır. Ancak fiilin meydana geldiği tarihte en alt derecenin birinci kademesinde bulunan memurun brüt aylığının yarısını geçmeyen zararlar, kabul etmesi halinde disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulu kararına göre ilgili memurca ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir