Kooperatifin KDV,Gelir V.,kurumlar V.ve Damga Vergisinden muaf olup olmadığı,–KEMAL ÖZMEN

T.C.

VAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.65.10.00-Kooperatifin KDV,G.V.ile Kur-2

20/03/2012

Konu

:

Kooperatifin KDV,Gelir V.,kurumlar V.ve Damga Vergisinden muaf olup  olmadığı,

 

04/02/2011 tarihli Özelge Talep Formunuzda, Kooperatifizin  katma  değer vergisinden (KDV) muaf olduğu halde Gürpınar Malmüdürlüğünce KDV  mükellefiyeti tesis edildiği, KDV beyannamesi vermemeniz nedeniyle resen takdir  yoluna gidilerek cezalı tarhiyat yapıldığı ve damga vergisi  talep edildiği  belirtilerek, Kooperatifizin kurumlar vergisi, KDV ve damga vergisi karşısındaki  durumu sorulmaktadır.

KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN:

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci  fıkrasının (k) bendinde kooperatiflerin muafiyet şartlarına yer verilmiştir.

Diğer taraftan anılan Kanun ile ilgili olarak yayınlanan 1 seri  no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 4.13.1 bölümünde konu ile ilgili gerekli  açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, kooperatifinizin ana sözleşmesinde 5520 Sayılı  Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde  sayılan hükümlerin bulunması, fiilen de bu hükümlere uyulması şartıyla kurumlar  vergisinden muaf tutulmanız; bu şartlara uyulmaması halinde ise kurumlar  vergisine tabi olmanız gerekmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

KDV Kanununun;

1/1 inci maddesinde, Türkiye de ticari, sınai, zirai faaliyet ve  serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye  tabi olduğu,

17/1 maddesinde, maddede sayılan kurum ve kuruluşların ilim, fen  ve güzel sanatları, tarımı yaymak ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları  teslim ve hizmetleri KDV den istisna olduğu

hükme bağlanmıştır.

Kanunun 17/1 inci maddesi metninde ifade edilen tarımı yaymak,  ıslah ve teşvik etmek amacı; toprak analizleri, tarla denemeleri, zirai  araştırmaların yapılması; hububat, sebze ve meyve üzerine yapılan araştırma,  inceleme ve ıslah çalışması, damızlık tohum ve hayvan yetiştirilmesi vb. gibi  teslim ve hizmetleri kapsamaktadır.

Bu çerçevede, Kooperatifinizin ilim, fen ve güzel sanatları,  tarımı yaymak ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptığı teslim ve hizmetler KDV den  istisna olacak, başka faaliyetinizin bulunmaması halinde KDV mükellefiyetiniz  tesis edilmeyecektir. Ancak, Kooperatifinizin söz konusu istisna kapsamına  girmeyen işlemleri genel hükümlere göre KDV ye tabi olacak ve KDV  mükellefiyetiniz tesis edilecektir.

Diğer taraftan, Kooperatifinizin piyasadan mal ve hizmet alımları  genel hükümlere göre KDV ye tabi tutulacaktır.

DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN:

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna  ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü  maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi  dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait düzenlenen kağıtların damga  vergisini kişilerin ödeyeceği; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı  tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hükümleri yer  almaktadır.

Diğer taraftan, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 13 üncü  maddesinde, yönetim kurulunun, ana sözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe  rağmen bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınması durumunda, ortak  tarafından çıkma dileğinin noter aracılığı ile kooperatife bildirileceği; 93  üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendinde, kooperatifler, kooperatif  birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler  Birliği’nin her nevi defterlerin ve ana sözleşmelerin tasdiki ve açılış  tasdiklerinde sayfalarının mühürlenmesinin her nevi harçtan ve damga vergisinden  muaf olacağı; aynı fıkranın (e) bendinde ise, 13 üncü madde gereğince verilecek  bildirinin damga vergisine, diğer harç ve resimlere tabi olmayacağı hükümleri  yer almaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 1163 sayılı Kanuna  tabi tarımsal kalkınma kooperatiflerine tanınan muafiyet, defter ve ana  sözleşmeleri ile açılış tasdikleri ile ortaklıktan ayrılma bildirimine tanınmış  olup, damga vergisinden istisna edilen kağıtların yer aldığı Kanuna ekli (2)  sayılı tabloda da tarımsal kalkınma kooperatifleri ile ilgili olarak istisna  hükmü yer almamaktadır.

Diğer taraftan, damga vergisi, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda  yazılı olan kağıtların düzenlenerek imzalanmasıyla doğduğundan, somut olaya  ilişkin olarak düzenlenen kağıt örnekleri ile başvurulması durumunda ayrıntılı  bir değerlendirme yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini  rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun  413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu  konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız  hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza  vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi  hesaplanmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir