Yeni Türk Ticaret Kanununda Güncellemeler -KEMAL ÖZMEN

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre; Hükümet, iş dünyasının tepkileri sonucunda Türk Ticaret Kanunu’nda revizyon çalışmalarını olgunlaştırdı. TTK’da yapılacak değişiklikler netleştirilirken, yaklaşık 25 maddeye ulaşabilecek bir yasa düzenlemesi ortaya çıktı. Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, değişiklikler çerçevesinde şirket unvanını yasadışı kullandırana öngörülen 6 aya kadar hapis cezasının adli para cezasına çevrileceğini, ticari sır niteliğindeki bilgilerin internete konulmayacağını açıkladı.

Ortakların şirketten “kâr payı” adı altında borç almalarının sağlanacağını, bu uygulamaya anonim şirketlerin yanı sıra limitet şirketlerin de dahil edileceğini belirten Yazıcı, limitet şirketlerden şahıs şirketlerine dönüş için kolaylaştırıcı uygulamaların hayata geçirileceğini vurguladı.

OMURGAYI BOZMADAN RÖTUŞ

Yazıcı, önceki akşam gerçekleştirilen TTK değişiklikleri toplantısında alınan kararları açıkladı.
“Endişeler giderilecek” diyen Yazıcı, değişikliklerin ticari şirketlerin hayatlarını kolaylaştırıcı ve rekabet gücünü artırmak için yapılacağını söyledi. Şirketlerin kaygıları olduğunu belirten Yazıcı, “Kanunun bütününe ilişkin bir endişeleri yok. Bazı noktalarda kaygı var. Çalışmaları üç-dört aydır sürdürüyoruz. Toparladık, bir yere getirdik. Kanunun genel hedeflerinde dezenformasyona yol açmadan, omurgayı bozmadan bazı rötuşlar yapacağız” dedi.
 
ÜNVANI KULLANDIRANA HAPİS YOK

Yazıcı, “30’u aşkın yaptırım öngören madde var. Kimine para, kimine hapis cezası seçenekleri uygulanıyor. 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezaları var. Bazıları idari yaptırımlar öngörüyor. Kanunlardaki kabahatler ve suçlar itibarıyla genel ceza politikasını farklılaştırmadan gözden geçireceğiz” dedi. Şirket unvanını kullandırma suçuna uygulanacak hapis cezasının adli para cezasına çevrileceğini örnek olarak veren Yazıcı, şunları kaydetti:

“Şirket unvanını başkasına kullandırmaya hapis cezası öngörülüyordu, bunu adli para cezasına çevireceğiz. Bazı arkadaşlar ‘idari ceza’ diyor ama adli ceza olmalı. Cezanın uygulama bakımından, hem muhatabının özgürlüğünü kısıtlamaksızın çok zora sokmaması, hem de o cezanın caydırıcı olma niteliğini taşıması lazım. İdari para cezası derseniz, infazı sorun olur. Ama adli para cezası olursa ödememesi halinde hapse girme tehlikesi var, yani caydırıcı tarafı var.”
 
TİCARİ SIR KORUNACAK

Yazıcı, şirketlerin ticari sır kapsamında sayılabilecek bilgilerinin internete konulmasına ilişkin endişelerinin giderileceğini belirterek, şöyle dedi:

“İnternet sitesi uygulaması mutlaka olacak. Karşı çıkan yok. İçerik konusunda ise ne kadarı yayınlanacak onu tartışıyoruz. Ticari sır kapsamına girecek şeyler yer almayacak. Ticarı sır kapsamı ne ve nereye kadar alınacak? Dünyadaki uygulamalar ne? Diğer ülkelerin uygulamalarından daha fazlasını bizim insanlarımızdan beklememiz sözkonusu değil. Onlara da bakılacak. Tabii tüccarımızın sürdürdüğü alışkanlıkları da dikkate almak lazım. Alışkanlıkları da törpüleyip ürkütmemek lazım. Ticari faaliyetlerini, yeni şirket yapılarını oluşturmak suretiyle sürdürmeleri noktasında zarar vermeden şekillendirmeleri sağlamak lazım.”
 
LİMİTET ŞİRKETE DE KÂR PAYI AVANSI

Ortakların şirketlerinden borç almalarına ilişkin “kâr payı avansı” uygulaması getireceklerini belirten Yazıcı, limitet şirketlerin de buna dahil edileceğini kaydetti. Yazıcı, “Kâr payı avansı sağlamak suretiyle esnek düzenleme olacak. Limitet şirketler için öngörülmemişti. Sadece anonim şirketler için vardı. Limitet şirketler için de ‘kâr payı avansı’ uygulamasının doğru olacağı kararındayız. ‘Uygulansın sonra bakalım’ diyenler var ama bu alanlara ilişkin rötuşları yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ADLİ CEZALAR 2-40 MİLYON TL ARASINDA

TTK’da, Yazıcı’nın adli para cezasına çevrileceğini açıkladığı, “şirket ünvanını kullandıranlara” 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyor. Aynı suç için uygulanacak adli para cezası ise, “2 milyondan 40 milyon TL’ye kadar” ifadesini içeriyor.

ŞAHIS ŞİRKETİNE TEŞVİK

Yazıcı, KOBİ ölçekli şirketlere yönelik denetimleri sıklaştırılacağını belirtirken, berberlerin bile vergiden kaçmak için şahıs şirketi yerine limited şirket kurduğunu kaydetti. Yazıcı, “KOBİ ölçekli şirketlerde denetim konusu var. 850 bin dolayında şirket var. 750 bini limited şirkettir. Niye limited şirket olmuş, kurumlar vergisi düşük olduğu için mesela. Daha az vergi vermek için. O alana denetim gelince belki şahıs şirketine dönüş olacak. Şahıs şirketine dönüşü kolaylaştırıcı, yük getirmeyecek düzenleme getireceğiz” dedi.

15 MADDE  KESİNLEŞTİ, TOPLAM 25 MADDE DEĞİŞEBİLİR
 
Yazıcı, değişikliklere ilişkin EKK’ya sunum yaptıklarını belirtirken, kanun düzenlemesinin Adalet Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Yazıcı, “Çünkü bir yerde düzenleme yaparsanız bağlantılı başka maddeler ve kanunlarda da değişikliğe yol açabilir, orayı bozabilirsiniz, bütün yönlerini dikkate almak için Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, bizim bakanlık oturup düzenlemeyi çalışacak. Bir hafta 10 gün içinde düzenleme son şeklini alır” dedi.

Şu an 15 madde civarında bir düzenlemenin şekillendiğini belirten Yazıcı, farklı bazı düzenlemelerin de düşünüldüğünü, teknik değişikliklerle bu sayının 25 maddeye kadar çıkabileceğini kaydetti.

Yazıcı, değişiklik düzenlemesinin daha hızlı olması için yasa teklifi şeklinde mi hayata geçirileceği konusunda, “Teklif de olabilir tasarı da. Teklif olursa daha güzel olur” dedi. Çalışmalar tamamlandıktan sonra düzenlemeleri TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere götüreceklerini ve görüşlerini alacaklarını belirten Yazıcı, ondan sonra TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi veya hükümet tasarısı olarak sunulacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir