İmar Barışı Soru ve Cevaplar-3

İmar Barışı Soru ve Cevaplar-3

Bu Yazı MuhasebeTR sitesi için hazırlanmıştır 

İmar barışı başvuruları hızla devam ederken, yapı kayıt belgesi süreci ile ilgili bir çok soru cevabını bulmaya başladı. Devamındaki tapu işlemleri ve kat mülkiyeti süreci ile ilgili de 2018-8 sayılı tapu kadastro genelgesi yayınlandı.

 pexels-photo-974400

Sizlerden gelen bazı soruları cevaplayabilsem de bazılarına iş yoğunluğu nedeni ile cevap yazamadım. Cevap yazamadığım kişilerden özür diliyorum. Aşağıda bir çok kişinin aklına takılan hususlara yardımcı olacağını düşündüğüm soru ve cevaplar mevcut.

 

Umarım faydası olur.

 

Soru: Kooperatifimiz tek parselde 8 ayrı binadır. Kat irtifak tapularımız mevcut olup, fazladan imalatlar nedeni ile iskan alamamaktayız. Başvuruyu yaparken aynı parselde yer alan blokların tamamı için tek başvuru mu yoksa blok bazında mı başvuru yapmamız gerekmektedir ?

 

Cevap: Yapı kayıt belgesi her bina için ayrı ayrı oluşturulacağından blok bazında temsilci tayin ederek ayrı ayrı başvurulması doğru olacaktır. Ancak kat mülkiyet tapusu sürecinde bütün maliklerin muvafakatını almanız gerekmektedir.

 

Soru: Kooperatifimiz henüz ferdileşmemiş olup, tapunun tamamı hala kooperatif üzerindedir. Ancak sitemizde uzun yıllardır yaşam başlamıştır. Bu durumda başvuruyu blok bazında mı yoksa kooperatif olarak mı yapmamız gerekmektedir.

 

Cevap: Arsanın maliki kooperatif olması ve henüz ferdileşme yapılmamış olması nedeni ile kooperatif yönetim kurulunun karar alarak belirleyeceği kişinin e-devlet şifresi üzerinden başvuru yapılması ve kooperatif ortaklarından ilgili bedellerin tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

Başvuru sırasında birden fazla yapı/blok olması halinde her biri için tek tek müracaat yapılmalıdır.

 

Devamında kat mülkiyet tapusu noktasında malik tek olduğu için bütün ortaklardan muvafakatname almanıza gerek bulunmamaktadır. Ancak mutlaka ilgili başvurular yapılmadan önce kooperatifin genel kurulunda doğru nisaplar ile gerekli kararları almanız gerekmektedir.

 

Soru: Aynı bina için bütün komşular ayrı ayrı başvuru yaparsa ne olur ?

 

Cevap: Çevre ve Şehircilik bakanlığının sistemi aynı bina için aynı adresle birden fazla başvuru kabul etmemektedir

 

Soru: İmar Barışı kapsamında tüm maliklerin muvafakati gerekli midir?

 

Cevap : Yapı kayıt belgesi başvurusu için muvafakat gerekmemekte olup maliklerden birinin başvurusu yeterli olacaktır. Ancak kat mülkiyetine geçilmek istenirse tüm maliklerin muvafakati gerekmektedir

 

Kooperatifin kat irtifak tapusu var ise ortakları adına kat mülkiyet tapusu almak istiyor ise, önce her apartmandan/bloktan bir kişi yapı kayıt belgesi için başvuruda bulunacak bina adına yapı kayıt belgesi alınacaktır.

Sonra ise bütün maliklerin muvafakatı alınarak kat mülkiyet tapusu sürecine devam edilecektir. Muvafakat alınamaz ise süreç o noktada tıkanmaktadır.

 

Soru: Yapı kayıt belgemizi aldık. Ancak kat mülkiyetine geçişte 100 konutlu bir apartmanda 1 malik muvafakatname vermiyor, kat mülkiyet tapumuzu alamaz mıyız ?

 

Cevap: Maalesef alamazsınız, o yüzden sürece başlamadan önce bütün maliklerin muvafakatlarını alıp, alamayacağınızı netleştirmeniz gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir