Kooperatiflerle, Şirketler Arasındaki Farklar-EVREN ÖZMEN

Kooperatiflerle, Şirketler Arasındaki Farklar-EVREN ÖZMEN

Şirketlerde temel amaç; en üst düzeyde kâr sağlamak olduğu halde, kooperatiflerde amaç; en iyi şekilde hizmet vermektir.

cropped-ekran-resmi-2018-03-11-22-45-24.png

Şirketlerde, şirketin sahipleri ile şirketin hizmetinden yararlananlar ayrı kişiler olduğu halde, kooperatiflerde teşebbüsün sahibi ve hizmetten yararlananlar aynı kişilerdir.

Şirketlerde sermaye üstün ve ön planda olduğu halde, kooperatiflerde insan unsuru hakimdir. Bu husus, şirketlerin sermaye ortaklığı, kooperatiflerin ise şahıs ortaklığı olmasının doğal bir gereğidir.

Şirketlerin sermayesini oluşturan hisse senetleri alınıp satılabildiği halde, kooperatif ortaklık payları satılamaz.

Şirketlerde sınırlı sermaye ve değişik kâr söz konusu olduğu halde, kooperatiflerde değişir ortak sayısı ve değişir sermaye söz konusudur. Kooperatifin bu özelliği nedeniyle her yeni ortak kooperatifin sermayesinin değişmesini sağlar.

Şirketlerde ortaklar sahip oldukları sermaye oranında şirketin yönetiminde söz sahibi oldukları halde, kooperatiflerde ortakların sahip oldukları payları ne olursa olsun yönetimde bir oya sahiptirler.

Şirketlerde yedek akçeler hisse senedi sahiplerine ait olduğu halde, kooperatiflerde çıkan ve çıkarılan ortak yedek akçeler üzerinde bir hak iddiasında bulunamazlar.

Error: Contact form not found.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir