Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: OKUL SÜTÜ PROGRAMI UYGULAMA TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/28)

12 Ağustos 2017 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 30152
TEBLİĞ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
OKUL SÜTÜ PROGRAMI UYGULAMA TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2017/28)
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa yürütülen Okul Sütü Programı kapsamında öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
(2) Birinci fıkra kapsamındaki özel öğretim kurumları, programa eşdeğer süt veya süt ürünü tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin görüşü esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda programın kapsamı dışında tutulur.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 3/6/2015 tarihli ve 2015/7837 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Okul Sütü Programı Uygulama Esasları Hakkında Karara dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) İl okul sütü komisyonu: Millî eğitimden sorumlu vali yardımcısı başkanlığında il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü, defterdarlık ve il halk sağlığı müdürlüğü temsilcilerinden oluşan, mal muayene ve kabul komisyonu olarak görev yapan, programın yürütülmesinden sorumlu olan ve sekretaryası il millî eğitim müdürlüğünce yürütülen komisyonu,
c) İlçe okul sütü komisyonu: İlçe millî eğitim müdürü başkanlığında temel eğitimden sorumlu şube müdürü ve temel eğitimde görevli şeften oluşan komisyonu,
ç) Karar: 3/6/2015 tarihli ve 2015/7837 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Okul Sütü Programı Uygulama Esasları Hakkında Kararı,
d) Okul sütü: Yurt içinde üretilen çiğ sütten 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine uygun olarak elde edilen ve ambalajının şekli Bakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen, 14/2/2000 tarihli ve 23964 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (Tebliğ No: 2000/6)’nde tanımlanan 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütünü,
e) Okul sütü komisyonu: Okullarda okul müdürü başkanlığında bir müdür yardımcısı, en az bir öğretmen ve okul aile birliği başkanı veya okul aile birliği üyelerinden birinin katılımıyla, birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında ise müdür yetkili öğretmenin başkanlığında iki öğretmenden, öğretmen sayısının yetersiz olması durumunda muhtar veya azalardan birinin katılımıyla oluşan en az üç kişilik komisyonu,
f) Okul Sütü Modülü: Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan; Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, okullar ve yükleniciler tarafından Okul Sütü Programı için kullanılan veri tabanını,
g) Program: Okul Sütü Programını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sorumluluk, Eğitim ve Tanıtım
Sorumluluk
MADDE 4 – (1) Programın koordinasyonu Bakanlık tarafından yapılır.
(2) Programın uygulanacağı okullar, veli izinleri doğrultusunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir ve Bakanlığa bildirilir.
(3) Okul sütlerinin alımı, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında onay belgesine sahip ve ülke içinde UHT içme sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata göre Bakanlıkça yapılır.
(4) Dağıtımı yapılacak olan okul sütü ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Bakanlığın koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenir.
(5) İllerde il okul sütü komisyonlarının sekretaryasının yürütülmesi, okul sütünün okullara ulaştırılmasının kontrolü ile uygun şartlarda muhafazası ve tüketimlerinin sağlanmasından, il okul sütü komisyonu ve il millî eğitim müdürlükleri sorumludur.
(6) Öğrencilere ait bilgilerin Okul Sütü Modülüne kaydedilmesi ve zamanında ulaşılabilir olması Millî Eğitim Bakanlığınca sağlanır.
(7) Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri ve/veya sağlık kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri tarafından program dışında tutulur.
(8) Programda uzun dönemde öğrencilerin gelişmelerine ilişkin çalışmalar Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Sağlık Bakanlığınca yürütülür.
(9) Dağıtılacak okul sütlerinin üretiminden tüketimine kadarki aşamalarında, Türk Gıda Mevzuatı ile ihale teknik şartnamesine uygunluğunun denetimi, il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerince yapılır.
(10) Okul sütü üretimi yapılan illerde, il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerince sütlerin her bir partisinden numune alınır, numunelere ait analiz sonuçları teslimi yapılacak illerdeki il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne gönderilir. Bu sonuçlar Okul Sütü Modülüne yüklenir.
(11) Teknik şartnameye uygun olarak teslim alındığı halde, okulların kayıtlı öğrenci sayılarındaki değişiklik, öğrenci devamsızlığı, resmî tatil, hava koşulları, mahalli düzeyde eğitime geçici olarak ara verilmesi gibi çeşitli nedenlerle dağıtımı yapılamayan sütler, il okul sütü komisyonlarınca alınacak kararla, öncelik aynı okulda süt dağıtılmayan diğer günlerde olmak üzere veli izni olan öğrencilere ya da diğer kurumlardaki veli izni olan öğrencilere dağıtılmak suretiyle mahallinde değerlendirilir.
(12) Okul sütü komisyonu, veli izin formlarının Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirtilen takvim içinde Okul Sütü Modülüne girilmesini sağlar. İl/ilçe okul sütü komisyonları bilgilerin zamanında ve doğru girilmesinden müteselsilen sorumludur.
(13) Okul sütü komisyonu, yüklenici ile karşılıklı mutabakat sağlayarak sütleri teslim alır ve teslimattan hemen sonra Okul Sütü Modülüne veri girişini yapar. İl/ilçe okul sütü komisyonları bu konuda gerekli tedbirleri alır. Okul Sütü Modülüne veri girişlerinin takibinden Millî Eğitim Bakanlığı sorumludur.
(14) Bu Tebliğde yer almayan konularda Bakanlık tarafından hazırlanan uygulama rehberi ile Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgeler ve talimatlar uygulanır.
Eğitim ve tanıtım
MADDE 5 – (1) Programın tanıtımı, iletişim stratejisinin belirlenmesi ve Programda yer alan kişi ve kuruluşların eğitimleri Ulusal Süt Konseyi katkısıyla Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır.
(2) Program başlamadan önce ailelere süt içimi sonrası oluşabilecek basit rahatsızlıklar ve bulguların anlatıldığı, bu bulguların büyük bir bölümünün geçici ve hafif olduğunun belirtildiği, sütün öneminin vurgulandığı eğitim programları Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca düzenlenir.
(3) Programa, Okul Sütü Modülünün kullanımına yönelik il/ilçe millî eğitim müdürlükleri temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ile öğrencilerin eğitimi, Millî Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen eğitimciler tarafından yapılır.
(4) Program için gerekli eğitim ve tanıtım materyallerinin temini, yayımı ve dağıtımı Bakanlık koordinasyonunda, Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılır.
(5) Bakanlığın izni olmadan, gerçek veya tüzel kişiliklerce Program ile ilgili eğitim ve tanıtım materyali yayımı ve dağıtımı yapılamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Finansman ve ödemeler
MADDE 6 – (1) Karar uyarınca yapılacak ödemeler, genel bütçeden Bakanlığa tahsis edilen ödenekten karşılanır.
(2) Bakanlık tarafından belirlenen takvime uygun olarak; İl millî eğitim müdürlükleri, teslimatı yapılan okul sütüne ilişkin aylık il okul sütü komisyonunca düzenlenecek valilik onaylı mal muayene ve kabul komisyonu raporunu, yükleniciye bildirir ve Bakanlığa gönderir. Yüklenicilerin itirazı halinde Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuatına göre işlem yapılır.
(3) Bakanlık, il mal muayene ve kabul komisyonu raporlarını birleştirerek ödeme icmalini hazırlar.
(4) Ödemeler, ödeme icmali esas alınarak Bakanlık tarafından yapılır.
Denetim ve idari yaptırımlar
MADDE 7 – (1) Program ile ilgili ödemelerde ve diğer hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri, programdaki sorumluluklarına göre Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı alır.
(2) Haksız ödemelerin yapılmasına sebep olan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek veya tüzel kişiler geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulur ve haklarında adli ve/veya idari işlem başlatılır.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ
MADDE 8 – (1) 18/8/2016 tarihli ve 29805 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2016/38) yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir