YALOVA İMES OSB’de parsel tahsis işlemi başladı
Yalova İMES OSB, uzun vadeli ödemeli planlarıyla parsel tahsisi işlemleri başladı
Emel Ünal Bulut – Serdar Aslantürk
Makine sanayisinin önemli üretim üsleri arasına girmesi planlanan Yalova İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin Mayıs 2015 yılında başlayan kuruluş çalışmaları, Haziran 2017 tarihinde tamamlanarak, 7 Haziran 2017 tarihinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 331 sicil numarası verilerek tescil ve ilan edildiğini anlatan Yalova İmes Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, “Kocaeli ili Dilovası ilçesinde bulunan İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin doluluk oranının yüzde 100’e ulaşması, bu bölgenin bütün altyapı yatırımlarını tamamlaması sonucunda bu bölgede yer alamayan sanayicilerimizin talebi üzerine, yönetim kurulumuzun kurmuş olduğu Yalova-İMES sanayici ve işadamları derneği vasıtasıyla kurulma çalışmalarına 1,5 yıl önce başlanan OSB’nin kurucu teşekkülü olan Yalova İMES Sanayici ve İşadamları Derneği bünyesinde 150’ye yakın sanayici, iş adamı bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.
Yenilikçi, yerli ve yeşil üretimin ön plana çıkacağı bünyesinde, meslek eğitim merkezleri, sağlık merkezi, antrepo gibi tamamlayıcı unsurların da yer alacağı yeni nesil bir OSB’nin inşa edilmesinin planlanlandığına dikkat çeken Erboz, 3 milyon metrekare sanayi alanının bir buçuk milyon metrekaresinin dernek üyelerine tahsis edildiğini, diğer yarısının ise yeni yatırımcıları beklediğine işaret etti. OSB kanununda yapılan yeni değişiklik çerçevesinde maliyetine ve uzun vadeli ödeme planlarıyla yeni katılımcılara arsa tahsis imkanının bulunduğunu söyleyen Erboz, “Önümüzdeki günlerde kamulaştırma çalışmaları tamamlanacak 5 milyon metrekarelik bu alanın kamulaştırma çalışmaları 2 yıl sürecek. Bu 2 yılın ardından 2 yıl sürecek olan altyapı çalışmalarına müteakip 2021 yılında fabrika inşaatlarına başlanabilecek” dedi.
OSB’nin ulaşım bakımından merkezi bir konumda olduğuna da dikkati çeken Erboz, Yalova’nın bölge itibarıyla, özellikle de Osman Gazi Köprüsü’nün işletmeye açılmasından sonra, Marmara Bölgesinin merkezi durumuna geldiğini söyledi.
Erboz, “Muhtelif büyüklükte 264 parselden meydana gelen Yalova İMES Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımların ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşüncesiyle yola çıkmış bulunuyoruz. OSB’nin tamamen faaliyete geçmesiyle tahmini olarak 15 bin kişiye istihdam sağlanacak. Organize sanayi bölgemizin Yalova’ya hayırlı olmasını temenni ederken, henüz bölgede yer almamış yatırımcıları da bölgemizden yer almaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.